Ko su gosti Književnog festivala „Na pola puta“ u Užicu 1Sa ranijeg festivala "Na pola puta"/Foto: Nenad Kovačević

Književni festival „Na pola puta“, koji će se održati u Užicu od 23. do 26. aprila, ugostiće pisce i druge stvaraoce iz regiona, koji će razgovarati o književnost sa gimnazijalcima, družiti se s njima, a uveče će javno čitati svoja dela.

Svečano otvaranje osamnaestog izdanja Festivala biće u nedelju, 23. aprila u 19 časova, u holu Narodnog pozorišta Užice.

Pola sata kasnije, na Velikoj sceni pozorišta, gostovaće Reflektor teatar sa predstavom „Devojčice“, u režiji Milene Minje Bogavac, a ulaz je besplatan.

Tokom četiri dana, gosti Užica biće: Zoran Ferić (Zagreb), Damir Ovčina, Nikolina Todorović i Nenad Veličković iz Sarajeva, Zoran Đukanović (Amsterdam), Nikola Gelevski (Skoplje), Zoran Žmirić (Rijeka), Benjamin Bajramović (Zenica), Mirjana Drljević, Ana Petrović i Dejan Ilić iz Beograda.

Ko su gosti Književnog festivala „Na pola puta“ u Užicu 2
Učesnici/Foto: Jana Anđić, Dženat Dreković/NOMAD, Nikola Đaković

Oni će se naći u ulogama profesora u Užičkoj gimnaziji, gostovaće u Osnovnoj školi „Nada Matić“, a neki od njih prirediće radionice u Narodnoj biblioteci Užice.

Tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji, Zoran Đukanović, esejista, kritičar i urednik koji živi u Amsterdamu, održaće predavanje „Šta je grafički roman, da li je to strip?“, a u Narodnoj biblioteci vodiće radionice „Kako se čita strip, belina na njemu i filmičnost?“ i „Od zemunskog detinjstva i čitanja na kiosku do američkh izdavača“.

Dejan Ilić, esejista i urednik izdavačke kuće Fabrika knjiga i časopisa Reč, održaće predavanje gimnazijalcima o tome „Šta nam dođe zombi?“, pisac iz Rijeke Zoran Žmirić „Kako učiti pisanje“, a glumac i pisac Benjamin Bajramović iz Zenice, govoriće o angažovanoj književnosti.

Ko su gosti Književnog festivala „Na pola puta“ u Užicu 3

Nikola Gelevski, književik iz Skoplja i direktor i glavni urednik izdavačke kuće Templum, ponudiće dilemu „Kakva nam književnost za decu treba“, Damir Ovčina o „Obaveznom i neobaveznom čitanju“, a Zoran Ferić o „Kulturi otkazivanja i književnosti“.

Nikolina Todorović , književna kritičarka i pesnikinja, svoje predavanje je nazvala „Je li teško biti star? O dramama Lejle Kalamujić“, dok će ilustratorka Ana Petrović otkrivati „Kako crtati emocije?“.

Književnica Mirjana Drljević govoriće o književnosti i holivudskom filmu, a tematski okviri pisca i univerzitetskog profesora Nenada Veličkovića su „Klikaktivizam. Feminističko nečitanje romana. Kako preživeti samoubistvo?“

Osim predavanja i radionica, pisci će, od 20 časova, javno čitati svoje tekstove na Maloj sceni NP Užice i razgovarati sa publikom, a taj program vodiće gimnazijalci.

Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, koja je, uz Nenada Veličkovića, suosnivačica Festivala, kaže za Danas da će posle pauze, zbog pandemije, gosti biti srednjoškolci i njihove profesorke iz Rijeke, Zagreba, Sarajeva i Zrenjanina.

Ko su gosti Književnog festivala „Na pola puta“ u Užicu 4
Ružica Marjanović i Nenad Veličković/Foto: N. Kovačević

Ona objašnjava da je Festival ove godine, pored pisaca, okupio nekoliko strip stvaralaca, te da će se paralelno sa tim Festivalom u gradu održavati i Užički strip susreti.

„Troje naših gostiju bave se stripom kao teoretičari, crtači i izdavači. Radionice će prirediti Zorana Đukanovića, ugostićemo Anu Petrović, koja je dobitnca ovogodišnje nagrade „Duško Radović“ za ilustraciju, kao i Nikolu Gelevskog, dečjeg pesnika i izdavača stripova“, kaže naša sagovornica.

Festival „Na pola puta“ podstiče čitalaštvo među mladima, nudi uvid u regionalnu književnu produkciju, promoviše kulturu toleracije, a pokreće teme i dileme kojih nema u školskoj lektiri.

Prepoznatljiv je i po izuzetnoj posećenosti, opuštenoj atmosferi koja nije uobičajena na književnim večerima, kao i velikom broju gimnazijaca koji učestvuju u njegovoj pripremi.

Organizuju ga Užička književna republika, Užička gimnazija, u saradnji sa Narodnim pozorištem i Narodnom bibliotekom, a očekuje se i podrška Ministarstva kulture Srbije.

Dataljnije informacije o učesnicima i programu Festivala mogu se naći ovde.

Igra znanja iz književnosti i nauke

Grupa mladih iz Sarajeva je, sa Nenadom Veličkovićem, objašnjava Ružica Marjanović, ove godine osmislila igru znanja, po modelu kviza sa pitanjima iz književnosti i nauke, pa će se organizovati i takmičenje tokom dve polufinalne večeri, a najuspešnjiji će ući u finale.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari