Festival „Na pola puta“ u Užicu počeo izvođenjem komada „Devojčice“: Kako princeze postaju mučenice 1Iz predstave "Devojčice"/Foto: Nenad Kovačević

 

Kako stasavaju devojčice u Srbiji? Zbog čega im se nameću bajke o princezama i prinčevima? Kako se suočavaju sa predrasudama u društvu u kome dominira patrijarhalnost?

To su samo neka od pitanja koja pokreće komad „Devojčice“, u režiji i dramaturgiji Milene Minje Bogavac, koju je u Narodnom pozorištu Užice izveo Reflektor teatar.

Tim komadom je počeo Književni festival „Na pola puta“ u Užicu koji će, do 26. aprila, ugostiti pisce i druge stvaroce iz regiona.

Na skoro praznoj sceni, deset devojka, koje nisu profesionalne glumice, kroz sopstvena i autentična iskustava odrastanja, donose priče o predrasudama i stereotipima sa kojima se susreću devojčice i mlade žene u Srbiji.

Aktivistička i edukativna predstava je strukturisana tako da lične priče njenih učesnica teku jedna za drugom, uz duhovite i tužne pazaže, a na igru njenih akterki publika je odlično regovala, pozivala ih na bis i nagradila velikim aplauzom.

Festival „Na pola puta“ u Užicu počeo izvođenjem komada „Devojčice“: Kako princeze postaju mučenice 2
Milena Bogavac/Foto: N. Kovačević

Rediteljka Minja Bogavac objašnjava za Danas da je komad namenjen svima i da prikazuje to kako devojčice postaju devojke.

„To je veoma teška faza u ženskom odrastanju, tokom koje se mlade devojke, od ideje da će sve biti u redu i vaspitnog obrasca o prelepim princezama, odjednom nađu u patrijarhalnoj ulozi mučenica“, navodi rediteljka.

To su, dodaje, autentična iskustva akterki tog komada o njihovom odrastanju, ličnim strahovima, ambicijama i nadama.

„Sigurna sam u to da sa njima mogu da se poistovete sve žene ove generacije, za koje znam da sa svojim majkama dolaze da gledaju našu predstavu“.

Komad je koristan i za mladiće i muškarce koji, dodaje naša sagovornica, nisu promišljali o takvim ženskim iskustvima.

„Ovo je komad o veoma ozbiljnom i globalnom problemu, a to je rodno zasnovano nasilje“, navela je Minja Bogavac.

Festival „Na pola puta“ u Užicu počeo izvođenjem komada „Devojčice“: Kako princeze postaju mučenice 3
Otvaranje Festivala/Foto: N. Kovačević

Pre izvođenja komada, u holu Narodnog pozorišta, učesnike 18. Književnog festivala „Na pola puta“ su pozdravile dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, i Biljana Grujičić, direktora Užičke gimnazije koja je organizator te manifestacije i u kojoj pisci učenicima drže predavanja.

Gradonačelnica je, otvarajući Festival, istakla njegovu „posebnost, izuzetan kvalitet, zadivljujuću energiju i atmosferu“, za koji je rekla da je „postao jedan od kulturnih simbola Užica, uz koji su stasavale i sazrevale mnoge generacije“.

„Kvalitetna književnost čini nas boljima. Knjige i čitanje treba da budu vrednosti koje se neguju“, navela je gradonačelnica i kazala da Užička gimnazija za vreme Festivala „postaje hram znanja i kvalitetne literaure o kojoj se diskutujue“.

Podsetivši na ranije učesnike Festivala, ona je rekla da su „mnogi imali sreću i čast da vide i čuju Davida Albaharija, Filipa Davida, Dubravku Ugrešić, Sašu Stanišića, da prisustvuju predavanjima profesora Zdenka Lešića, Viktora Ivančića, Predraga Lucića i drugih“.

„To su trenuci koji čine život i koji se pamte“, poručila je i istakla da je „Užice za vreme Festivala centar čitanja, znanja, druženja i učenja“.

Direktorka Užičke gimnazije Biljana Grujičić je ocenila da Festival ne bi opstao 18 godina da nije profesorki književnosti u toj školi i na tome im se zahvalila.

Ona je podsetila i na to da je do sada na Festivalu „bilo 138 pisaca, 53 večernja javna čitanja, 190 časova koje su održali književnici u toj školi, te da su prikazane četiri pozorišne predstave, održana dva muzička koncerta i priređeno pet izložbi“.

Festival traje do 26. aprila, do kada će pisci držati predavanja u Užičkoj gimaziji, a uveče će, od 20 časova na Maloj sceni NP Užice, za širu publiku javno čitati svoja dela.

Javna čitanja

Benjamin Bajramović (Zenica), Zoran Ferić (Zagreb) i Ana Petrović (Beograd) večeras će javno čitati svoje tekstove i razgovarati sa publikom. To će sutra učiniti Zoran Žmirić (Rijeka), Nikola Gelevski (Skoplje), Nikolina Todorović (Sarajevo), a poslednje večeri Nenad Veličković i Damir Ovčina iz Sarajeva, Mirjana Drljević (Beograd) i Zoran Đukanović (Amsterdam). Osim njih gost je i Dejan Ilić, urednik u beogradskoj Fabrici knjiga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari