Ko su najveći favoriti za Oskara prema kladionicama: Napeto među glumicama i glumcima 1Foto: Shutterstock/Faheem Salimullah

Ovog meseca na redu je 95. dodela Oskara, koja će se održati u Los Angelesu u noći s 12. na 13. marta, piše Index.hr.

Nominacije za dodelu nagrada obavljene su krajem januara, a kao i svake godine, u toku su i opklade. Kvote na kladionicama neretko otkriju pobednika.

Mnoge dodele nagrada, poput Zlatnih globusa, BAFTE i SAG-a, održavaju se pre Oskara i sjajan su pokazatelj ko bi kući mogao odneti zlatni kipić.

Ove godine, sudeći po prethodnim dodelama i kladionicama, drama „Everything Everywhere All at Once“ mogla bi osvojiti najviše nagrada, piše Index.hr.

Taj je film ujedno i naslov s najviše nominacija za Oskara, njih 11. Na kladionicama upravo taj film najbolje stoji. U kategoriji za najbolji film, osim njega, dobru kvotu ima i  nemački film „All Quiet on the Western Front“. Pritajenim favoritom u toj kategoriji prozvana je crna komedija „The Banshees of Inisherin“.

Očekuje se da će nagrada za najbolji originalni scenario otići u ruke scenaristima filma „Everything Everywhere All at Once“, dok bi nagradu za najbolji adaptirani scenario mogao dobiti film „Women Talking“.

No, napeto je u kategorijama za najbolje glumice i glumce. U kategoriji najbolje glavne glumice vodi se borba između Kejt Blančet nominovane za ulogu u filmu „Tar“, i Mišel Jeo , nominovane za ulogu u „Everything Everywhere All at Once“. Kladionice su ipak više naklonjene Mišel.

U kategoriji za najboljeg glumca glavni favoriti su Ostin Batler za ulogu u biografskom filmu o Elvisu Presliju i Brendan Frejzer za svoje ostvarenje u filmu „The Whale“. Obojica su već za te uloge dobila nagrade stoga je trka među njima vrlo napeta. Kladionice, pak, naginju Frejzeru.

U kategoriji najbolje sporedne glumice vodi se bitka između Angele Baset, koja je nominovana za ulogu u „Black Panther: Wakanda Forever“ i Keri Kondon, nominovane za „The Banshees of Inisherin“. U toj je kategoriji nominirana i Džejmi Li Kurtis za ulogu u „Everything Everywhere All at Once“. Prednost prema kladionicama u ovoj kategoriji ima Kondon iako mnogi kritičari spominju Angelu kao pobednicu.

Što se tiče kategorije za najboljeg reditelja, do sada su nagrade dobili različiti reditelji s popisa nominovanih. No pretpostavlja se da bi Akademija mogla nagraditi rad legendarnog Stivena Spilberga za biografsku dramu „The Fabelmans“.

S druge strane, u kategoriji za najboljeg sporednog glumca vrlo je izražen favorit. Rieč je o Džonatanu Ke Kvanu, nominovanom za „Everything Everywhere All at Once“. Takođe, među streaming servisima očekuje se da će Netflix odneti najviše nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari