Ko to tamo snima 1Foto: Filmski centar Srbije/logo

Podrška stiže rediteljima Petru Pašiću, Nenadu Ognjenoviću, Stevanu Filipoviću, Maji Todorović, Mirjani Karanović, Vuku Bogdanoviću…, „ispod crte“ opet ostali Siniša Kovačević, Srđan Dragojević…

Reditelju Petru Pašiću za snimanje filma „Dušan Silni“, po scenariju Miodraga Mije Ilića, stiže 48 miliona dinara iz kase Filmskog centra Srbije, i to je najveći iznos koji će jedan autor dobiti posle februarskog konkursa za sufinansiranje filmova.

Beograd – Filmska priča o poslednjem srpskom kralju iz dinastije Nemanjića (nastala po drami i hit predstavi „Puč“), čiji je producent „Living Pictures“, pobednik je konkursa u kategoriji filmova sa nacionalnom temom, po odluci komisije u kojoj su bili Miroslav Lekić, Borislav Anđelić, Igor Turčinović, Saša Radojević Ii Aleksandar Protić.

Na sednici Upravnog odbora FCS, koja je održana 27. maja, u istoj kategoriji, odlučeno je da se podrži i film scenariste i reditelja Nenada Ognjenovića „Put do oca“ (producent „Digital Store“), koji za ovu ratnu dramu iz Prvog svetskog rata može da računa na iznos od 36 miliona.

Komisija je UO FCS dala i predlog da se nađe dodatnih 30 miliona dinara za film „Gromovnik“, po scenariju Igora Pavlovića, u režiji Milorada Milinkovića, koji je inspirisan istinitim događajem iz marta 1926. godine, kada su leskovački Romi osnovali fudbalski klub.

Među devet filmova koji su u ovoj kategoriji ostali „ispod crte“ je i „Osvajanje zavičaja“ scenariste i reditelja Siniše Kovačevića.

Kako stoji u obrazloženju komisije, glavni problem adaptacije istoimenog Kovačevićevog romana je u tome što „po obimu značajno prevazilazi format koji ovaj konkurs zahteva, i što je forma priloženog teksta između literature i pozorišne drame, sa predugačkim dijalozima koji nisu adekvatno prilagođeni u predložak za filmsku formu“.

U kategoriji konkursa za razvoj projekta dugometražnih igranih filmova, reditelj Stevan Filipović za „Srce tame“, po istoimenom romanu Džozefa Konrada (producent „Art&Popcorn“), može da očekuje 1,3 miliona dinara.

Kako kaže za Danas, to je samo početak.

– Scenario sam napisao zajedno sa Jasminom Kallay, sa njim smo 2017. dobili smo podršku fonda Creativ Europa Media, kao i grčkog Cinema fonda, u kome glasa desetak regija. Konkurs FCS nam je sada prva infuzija da počnemo da radimo film, i hvala ovoj komisiji koja ga je izabrala. Zanimljivo je da smo mi sa ovim projektom već nekoliko puta učestvovali na konkursima FCS, ali nismo „prolazili“, sada smo konačno „prošli“, iako ništa u scenariju nismo menjali od njegove prvobitne verzije – kaže reditelj Stevan Filipović.

Podrška FCS, po predlogu komisije (Milorad Milinković, Vladimir Paskaljević, Milorad Glušica, Sonja Đekić i Jovana Nikolić), stiže za još 12 filmova, među kojima su „Emigrant“ Maje Todorović (1,2 miliona), „Kraj sveta“ Vojina Vasovića, „Miris formalina“ Vladimira Prelevića, „Narodna drama“, po scenariju Bojana Vuletića, koju će režirati glumica Mirjana Karanović…

Za film „Književno veće“, po scenariju Dimitrija Vojnova, u režiji Danila Bećkovića, komisija je preporučila UO FCS da nađe još 1,3 miliona dinara.

Reditelj i scenarista Srđan Dragojević, ni na ovom konkursu nije imao sreće – u obrazloženju komisije za ovakvu odluku stoji da je „scenario napisan u prepoznatljivom stilu Dragojevićevog humora sa maštovitom nadrealnom osnovnom postavkom koja aktuelne društvene odnose i tranzicijske procese stavlja u zanimljivu perspektivu.

Međutim, u ovom trenutku Komisija ne prepoznaje dovoljno elemenata u dramaturškom toku priče, niti dovoljan raspon u razvoju likova koji bi opravdali format celovečernjeg filma“.

Vuk Kostić uskoro reditelj

Pobednik konkursa u kategoriji debitantskih filmova je „Surogat“ scenariste i reditelja Vuka Bogdanovića, kome od FCS, odlukom komisije (Miroslav Momčilović, Milan Nikodijević, Radan Popović, Miroslav Momčilović, Miloš Pušić i Ivan Živković), stiže 23,3 miliona dinara.

Tu su i filmovi „78 dana“ Emilije Gašić,“Vasilija Prekrasna“, po scenariju Srbijanke Stanković, u režiji Žikice Jovanovića, a kao reditelja imaćemo priliku da vidimo i glumca Vuka Kostića, koji debituje kao scenarista i reditelj filma „Seti me se“.

Iz kase FCS Kostić može da računa na podršku od 16 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari