Ko zatvara ovogodišnji Nišvil: Jedan od pionira hip-hop muzike i bivši član Massive Atack 1Triki: Foto Erik Vajs (Erik Weiss)/Nišvil

Triki (Tricky), nekadašnji član megapopularne grupe Masiv atak (Massive Attack) zatvoriće ovogodišnji Nišvil (Nišville), saopštio je ovaj internacionalni džez festival.

Triki, čije je ime Adrijan Nikolas Metjuz Taus (Adrian Nicholas Matthews Thaws), jedan je od pionira trip hop muzike, reper i britanski producent sa zavidnom muzičkom karijerom na svetskom nivou, naveli su organizatori.

Rođen je i odrastao u Bristolu, u jugozapadnoj Engleskoj, a karijeru je započeo kao član grupe Masiv atak.

Solo karijeru je započeo 1995. godine izuzetno uspešnim albumom Maksinkvajv (Maxinquave). U recenziji albuma u magazinu Rolingstons (Rollingstone) navedeno je izneđu ostalog da je Triki “progutao sve, od američkog hip-hopa i soula do regea i melanholičnijeg britanskog roka iz 80-ih“.

Ko zatvara ovogodišnji Nišvil: Jedan od pionira hip-hop muzike i bivši član Massive Atack 2
Foto: Erik Vajs (Erik Weisse)/Nišvil

Do kraja te decenije objavio je još četiri studijska albuma, a od 2000. godine još deset izdanja, uključujući “Fol tu pisis” (“Fall to pieces”), iz 2020. godine, i “Lonli gest” (“Lonely Guest”), iz 2021.

Godine 2016. pridružio se na kratko svom prvom bendu Masiv atak.

Tokom karijere sarađivao je sa širokim spektrom umetnika, među kojima su i pevač grupe Specials Teri Hal (Terry Hall), američki hip hop sastav Grejvdigez (Gravediggaz), Grejs Džons (Grace Jones), Pi džej Harvi (PJ Harvey), i drugi.

Glumio je u nekoliko filmova, a između ostalog imao je uočljivu epizodu u filmu Lika Besona “Peti element” iz 1997. godine.

Na ovogodišnjem Nišvilu, 29. po redu, nastupiće oko 800 izvođača u okviru 250 programa, među kojima su i pozorišni i filmski.

Učesnici će nastupiti na 16 stejdževa, od kojih su svi besplatni, izuzev mejn i ert stejdž (Main&Earth stage), na kojem se izvodi glavni muzički program.

Festival traje of 4. do 13. avgusta, a glavni program od 10. fo 13. avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari