Sinoć završen Nišvil: Poslednje večeri šou ukrao kontroverzni Triki 1Foto Dušan Mitić Car

Internacionani džez festival Nišvil (Nišville) završen je sinoć nastupom američkog bubnjara Antonija Sančeza (Antonio Sanchez), dobitnika Gremija za film “Birdman” i prekinutim koncertom kontroverznog Trikija (Tricky), jednog od osnivača sastava “Massive Attack”.

Ove godine je na Nišvilu, 29. po redu, u Niškoj tvrđavi i oko nje, nastupilo je oko 900 izvođača, na 16 scena, u okviru 280 programskih sadržaja.

Festival je trajao od 4. do 13. avgusta, a glavni muzički program od 10. avgusta.

Prema proceni direktora Nišvila Ivana Blagojevića, tokom deset dana neki od programa festivala je videlo više od 150.000 ljudi, a amosfera je bila “jedna od najboljih do sada”.

Uz glavni program na Earth i Sky binama, plaćali su se još Midnight i Hip hop stejdževi, dok su nastupi i programi na svim ostalim binama i lokacijama bili besplatni.

Sinoć završen Nišvil: Poslednje večeri šou ukrao kontroverzni Triki 2
Foto: Nišvil promo

U okviru glavnog muzičkog programa, hedlajner prve večeri bio je bosansko- hercegovački bend Dubioza kolektiv, a druge- danska basistkinja, kompozitorka i pevačica Ida Nisel (Ida Nielsen), sa američkim bendom Funkbots.

Treće veče je rezervisano za dva favorita, evropsko- kubanski Jurokubans (EuroCubans), predvođen gremijevcem Huanom de Markosom Gonzalesom, te britanski Ajžen dab fondejšen (Asian dub foundation), za koji kažu da je jedan od najboljih živih bendova na svetu, koji je uspeo da stvori svoj žanr.

Poslednje veče šou je ukrao britanski producent, muzičar i reper Triki, ne može se reći neočekivano, s obzirom da ga prate epiteti intrigantnog i problematičnog umetnika.

Sinoć završen Nišvil: Poslednje večeri šou ukrao kontroverzni Triki 3
Triki: Foto Erik Vajs (Erik Weiss)/Nišvil

Nastupao je tek nešto više od 20 minuta, kada je uglavnom pevala pevačica benda, dva puta je odlazio sa bine, koja je bila u mraku po njegovom zahtevu, da bi na kraju organizatori “zbog njegovog neprofesionalizma” nastavili program pozivom drugim bendovima da izađu pred publiku.

Direktor Blagojević negira da je razlog ovakvog ponašanja “loš zvuk”, navodeći da su oprema i ozvučenje bili “najskuplji i najkvalitetniji mogući”, i da su ih za nastupe koristili Sting, Robi Vilijams, Prodidži ili Nik Kejv.

Triki bend je imao tehničku probu i nije imao primedbi na zvuk, dodaje.

Blagojević još kaže da ga je iza stejdža u šatoru Triki napao i da je situacija bila na ivici fizičkog obračuna.

“Ne znam šta je razlog za sve to, osim što znam da ga prati glas da ume tako da se ponaša, ili da uopšte ne dođe na ugovoreni nastup. Hvala mu što je došao i na taj način ispoštovao festival. Ali, demoni koji ga prate izbili su baš u trenutku kad ne treba. Napravio nam je i dobru i lošu reklamu”, kaže on.

Direktor Nišvila dodaje da Triki nije ispunio ugovorne obaveze, zbog čega će festival morati da se obrati njegovoj agenciji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari