Vladimir Pajićfoto FoNet Milica Vučković

Predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada Vladimir Pajić istakao je zabrinutost povodom situacije pozorišta „Boško Buha“ i rušenja Nemačkog paviljona u okviru logora Staro sajmište, na konferenciji ispred Skupštine grada, istakavši da se on zalaže da pozorište ostane na tradicionalnoj lokaciji – Trgu Republike 3, i da je rušenje paviljona velika katastrofa.

Pajić je najavio sednicu Saveta za kulturu grada Beograda na koju je sazvao nadležne iz gradske vlasti i predstavnike pozorišta Boško Buha, ali i nadležne iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda povodom rušenja paviljona.

Sednica će biti održana 28. marta, a nakon nje će se izaći sa konkretnim rešenjem, najavljuje.

– Okupili smo se da izrazimo veliku zabrinutost povodom toga da kockicu po kockicu gubimo mozaik kulture koji čini grad Beograd – kazao je Pajić i kao primer naveo situaciju u kojoj se našlo pozorište Boško Buha, koje traje već pet godina, rušenje Nemačkog paviljona u oviru Starog sajmišta, nekoliko rušenja vila s početka 20. veka koja su se desila samo tokom ove godine, masovna rušenja objekata kutlure, objekata kulturnog nasleđa, koja su se desila u prethodnih pet, šest, sedam, deset godina..

– Kockicu po kockicu tog mozaika uklanja Gradska vlast – primetio je Pajić.

Pomenutu sednicu saziva sa dve tačke dnevnog reda, na osnovi čalna 45. i 59. – Poslovnika o radu skupštine grada Beograda: Prva tačka: situacija u kojoj se našlo pozorište Boško Buha; Druga tačka: Stanje o zaštiti kulturnog nasleđa i zaštiti nasleđa na teritoriji grada Beograda.

– Kada je u pitanju stanje kuturnih dobara, pozvana je vršiteljka dužnosti direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda članovi te institucije kako bi razgovara o tome da li če ovakva politika nastaviti da se primenjuje u gradu da li čemo gubiti jedno po jedno kulturno dobro, jedno po jedno kulturno nasleđe našeg grada i da li čemo za deset godina imati još crnje stanje od onog koje zatičemo sad, a to je da je samo na teritoriji Beograda uništeno više od 25 spomenika kulture za nepunih deset godina – primetio je on.

Pajić se nada da na sednici neće biti opstrukcija rada saveta i da će to biti mesto za radzgovor i dijalog, a ne za opstrukciju, kao u Republičkoj skupštini.

Međutim, on ne veruje da će se svi predstavnici usaglasiti.

– Verujem da će na sednici biti dosta izdvojenih mišljenja, dosta sukobljenih mišljenja između ljudi koji su pozvani, ali i samih čalnova saveta. S obzirom da većinu članova imaju stranke na vlasti, verujem da će oni tu svoju moć pokušati da iskoriste. U svakom slučaju na nama je kao odbornicima i članovima saveta da o tome govorimo i upozorimo da gubimo najvažnije pozorište u gradu, kada je reč o dečijim pozorištima – kazao je Pajić i zaključio da smatra da pozorište Boško Buha mora da ostane na svojoj tradicionalnoj lokaciji, Trgu Republike 3, i da Grad mora da izađe sa rešenjem da pozorišna scena ostane na tradicionalnom mestu – Trgu republike.

Rušenje Nemačkog paviljona primećuje on, velika je katastrfalna odluka, ideološko-pravna, Zavoda za zaštitu spomenika, koji pokušava da restaurira Sajam iz tridesete godine, a ne logor Staro sajmište iz Drugog svetskog rata. To je katastrofalno po sećanje ovog grada, i jako loš odnos prema romskoj i drugim zajednicama, primetio je Pajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari