Koje predstave očekuju posetioce 72. Festivala vojvođanskih pozorišta u Zrenjaninu 1Foto: pozorište vršac

Zrenjaninsko pozorište „Toša Jovanović“ domaćin je 71. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine od 18. do 25. aprila, a posetioce očekuju dramske i predstave za decu, kao i prateći program koji pored izložbi, upotpunjuje i jedna studentska predstava i izložba koju pripremaju studenti scenskog dizajna i arhitekture.

O svemu ovome govorili su danas predstavnici pozorišta, grada Zrenjanina i sponzora festivala, kompanije Gomeks koja pomaže i Sterijino pozorje verujući u kulturu kao univerzalnu vrednost, na konferenciji za medije.

„Zrenjanin ima čast da je najduže bio domaćin ove značajne pozorišne manifestacije, sa velikim ponosom učestvujemo u podršci svesni koliko je kultura značajna za naš grad“, poručio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Festival otvara zrenjaninski komad „Ludi kamen“, rađen po jednočinkama Prosidba i Medved A. P. Čehova. u režiji Radoslava Milenkovića. Teatar domaćin takmičiće se i dečijom predstavom „Pradevojlica“, koju je prema motivima romana Desanke Maksimović režirala Sonja Petrović.

Posetioce očejuju i dve predstave koje stižu iz Subotice, jedna je dečija a druga za mkade i odrasle. U petak, 21. aprila na programu je u 11 časova predstava za decu „Guskar Matija“ po narodnoj priči, režija Đerđ Hernjak, a u izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica, scena na mađarskom jeziku, dok je u 20 časova na programu predstava „Ne idi daleko“, tekst i režija Tamara Kučinović, Dečje pozorište Subotica, scena na srpskom jeziku.

U Festivalskom žiriju su dramaturg Svetislav Jovanov, koji je predsednik žirija, Anđelka Nikolić, rediteljka i Patrik Lazić, reditelj, objasnila je na današnjoj konferenciji Ivana Kukolj Solarov, pomoćnica direktora NP „Toša Jovanović“.

„Imamo bogat festivalski program, koji prate svakodnevni podkasti koje priprema selektorka i pozorišna kiričarka Aleksandra Glovacki Velikić. Publika će imati priliku da vidi i predstave koje su koprodukcija“, objasnila je Ivana Kukolj Solarov.

Koje predstave očekuju posetioce 72. Festivala vojvođanskih pozorišta u Zrenjaninu 2
Foto: M.P. / Danas

Prvog dana festivala, u utorak, 18 aprila u 19 časova, posetioce očekuje izložba „Trifković u fokusu savremene publike – Izbiračica u mediju slika: scena, kostim, umetnički plakat, pozorišna fotografija”, koju je priredio Pozorišni muzej Vojvodine a autorka je Ivana Koči.

Izložba će biti postavljena u Savremenoj galeriji Zrenjanin, koja deli prostor sa zgradom pozorišta, taako da će publika nakon izložbe odmah moći da pogleda i prvu predstavu od 20 časova.

Narednog dana igraće predstava „Don Žuan“, Narodno pozorište „Sterija“ Vršac, u režiji Andreja Cvetanovskog; a u četvrtak, 20. aprila, na programu je Čehovljev „Galeb“ u režiji Milana Neškovića i izvođenju Narodnog pozorišta Sombor.

U subotu, 22. aprila u 11 časova biće izvedena predstava za decu i mlade „Pradevojčica“, prema motivima romana Desanke Maksimović, u dramatizaciji Mine Petrić i režiji Sonje Petrović, izvodi lutkarska scena Narodno gpozorišta „Toša Jovanović.

U 20. časova Novosadsko pozorište izvešće komad „Nevidljiva deca“, Ana Terek, režija Robert Lenard.

Takođe u subotu, u subotu, 22. aprila biće organizovana promocija knjige Jovana Carana „Bajkologija za lutkare”, u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine, i Časopisa „Niti“.

U nedelju, 23. aprila, u 12 časova nastupa Slovačko vojvođansko pozrište iz Bačkog Petrovca sa predstavom „Priče iz Nedođije“, tekst i režija Katarina Mišikova Hicingerova dok u 19 časova počinje četvoročasovna predstava „Mefisto“, po romanu Klausa Mana a u dramatizaciji i režiji Harisa Pašovića. Igraju Srpsko narodno pozorište i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Predstava se zbog tehničkih uslova igra u SNP-u na Sceni „Jovan Đorđević” u Novom Sadu.

U ponedeljak, 24. aprila biće izvedena predstava „Što na podi spavaš“ Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića. Igraju Srpsko narodno pozorište (Novi Sad), Dramsko kazalište „Gavela“ (Zagreb) i Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo.

Festival se zatvara u utorak, 25. aprila, dodelom nagrada i predstavom u čast nagrađenih, za šta je zaduženo Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom „Pokojnik“ B. Nušića a u režiji Egona Savina.

U pratećem programu festivala publika će na sceni „Todor Manojlović“ u sredu, 19 aprila, moći da pogleda i studentsku predstavu „Tata se vraća kući“ , izložbu u foajeu pozorišta „10 godina škole i scenskog dizajna“ studenata Odseka za arhitekturu i scenski dizajn Fakulteta tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari