Koji će Nemanjić dobiti spomenik? 1

Udruženje „Slovensko društvo“ iz Kraljeva uputilo je pismo Kabinetu Predsednika Srbije i ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću povodom odluke Gradskog veća od 18. juna ove godine da prihvati nedavnu inicijativu…

… Aleksandra Vučića da se u Kraljevu, na Trgu Svetog Save smeštenom između Doma Vojske , hrama Svete Trojice i Duhovnog centra „Sveti vladika Nikolaj Velimirović“ izgradi spomenik Stefanu Nemanjiću Prvovenčanom. U tom pismu, kako je juče na konferenciji za novinare saopštio Dragan Bunardžić Bukovičk, „Slovensko društvo“izražava svoje neslaganje sa ovom odlukom Gradskog veće jer je u januaru ove godine zvanično pokrenulo inicijativu da se na tom prostoru podigne spomenik najmlađem Nemanjinom sinu Rastku, potonjem Svetom Savi.

Bunardžić kaže da su „gradske vlasti ćutale četiri meseca na predlog ovog udruženja, a za četiri dana usvojile Vučićevu inicijativu da Savin brat dobije svoj spomenik u Kraljevu, baš onako kako je to u martu, gostujući u jednoj TV emisiji, najavio generalni sekretar Predsednika Srbije Nikola Selaković.

Spor oko toga ko će od Nanjića dobiti spomenik u Kraljevu počeo je u februara 2016. u Beogradu, kad je Odbor za podizanje spomen-obeležja Stefanu Nemanji, kojim predsedava Aleksandar Vučić, doneo odluku da se raspiše javni konkurs za podizanje spomenika rodonačelniku dinastije Nemanjića u okviru spomen-kompleksa „Srpskog srednjeg veka“. Na konkursu je pobedio rusko-srpski tim sa moskovskim skulptorom Aleksandrom Rukavišnjikovim i beogradskim arhitektom Petrom Arsićem na čelu.

Posle objavljivanja konkursa saznalo se da za izgradnja ovog Spomen kompleksa zahteva i ozbiljnu rekonstrukciju ovog dela grada, da bi 1. juna presednik Srbije spomenik Stefanu Nemanji zamenio za spomenik njegovom prvorođenom sinu Stefanu Prvovenčanom. „Slovensko društvo“ iz Kraljeva, pak, planira da podizanjem spomenika Svetom Savi, visokog nešto manje od pet metara, koji bi akademski vajar Ivan Marković, uradio po uzoru na jedini zapis lika prvog srpskog arhiepiskopa urađen za njegova života na fresci u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u manastiru Mileševa kod Prijepolja, obeleži od 2019. do 2021. osam vekova od osnivanja prve srpske arhiepiskopije i proglašavanja obnovljene srpske kraljevine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari