Koliko puta i zašto zemlja pobednik nije bila domaćin Evrovizije? 1Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Kada je 1958. godine uvedeno pravilo da zemlja pobednik muzičkog takmičenja Evrovizije bude domaćin događaja naredne godine, tako je i bilo – izuzev u sledećih pet situacija.

Nakon što je Holandija zbog troškova odbila da organizuje takmičenje 1960. uloge domaćina prihvatio se Bi Bi Si u Londonu budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo zauzelo drugo mesto na takmičenju 1959. godine.

Bi Bi Si organizovao je takmičenje i 1963 iako je Ujedinjeno Kraljevstvo godinu dana ranije zauzelo četvrto mesto.

Ispred njih su bili Monako i Luksemburg, koji su kao i Francuska, koja je pobedila, odbili organizaciju zbog troškova.

Treći put, 1972. godine Monako nije mogao da obezbedi prostor za takmičenje, pa je televizija ove zemlje zamolila Bi Bi Si da preuzme organizaciju .

I, 1974. godine takmičenje je organizovao Bi Bi Si koje je održano u Brajtonu jer Luksemburg to nije mogao zbog troškova.

Evrovizijsko takmičenje održano je 1980. godine u Hagu, a organizovao ga je holandski emiter NOS.

Tada je izraelska televizija odbila da bude domaćin zbog troškova, kao i zbog toga što je za datum takmičenja izabran 19. april koji se poklapao sa Danom sećanja u Izraelu. Holanđani su ponudili da budu domaćini takmičenja nakon što je nekoliko drugih emitera, uključujući i Bi-Bi-Si, odbilo.

Kada su 1969. četiri pesme proglašene za pobednike, o domaćinu narednog takmičenja je odlučeno žrebom.

Od 1981. sva izdanja Pesme Evrovizije su održana u zemlji koja je pobedila prethodne godine.

Pre uvođenja pravila da zemlja pobednica bude organizator i domaćin takmičenja za oblikovanje ovog muzičkog spektakla prve su se prijavile Nemačka i Švajcarska.

Od 2015. kada je Australija dobila pravo na učešće, doneseno je pravilo da u slučaju pobede Australije ista država nominuje neku državu punopravnu članicu ERU da ona bude domaćin sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari