Tom Stoppardfoto EPA-EFE/SARAH YENESEL

Pozorišna predstava veterana Toma Stoparda „Leopoldštat“ (Leopoldstat) o jevrejskoj porodici tokom Holokausta i muzička komedija o adolescentkinji sa retkom bolešću brzog starenja osvojile su najvažnije nagrade na sinoćnoj dodeli američkih pozorišnih nagrada Toni, ekvivalentu Oskara za Brodvej.

„Leopoldštat“ je osvojio četiri nagrade uključujući i onu za najbolji pozorišni komad, što je još jedno priznanje u dugom spisku priznanja za 85-godišnjeg britanskog dramaturga.

Stopard je, kao i drugi pobednici večeri, u govoru odao priznanje piscima, u jeku štrajka scenarista u Holivudu koji se bore za bolje plate i pravedniju raspodelu dobiti striming platformi.

Tom Stopard, koji je koscenarista „Brazila“ (1985) i „Zaljubljenog Šekspira“ (1998) za koji je osvojio Oskara, dobio je svog petog Tonija sa komadom „Leopoldštat“, jednim od svojih najličnijih dela, pošto se radi o Holokaustu, a četvoro njegovih baba i deda umrli su u koncentracionim logorima.

Komad u pet činova prati imućnu jevrejsku porodicu iz Beča od 1989. do 1955. čija sudbina će biti poremećena rastom nacizma i holokaustom.

Drugi veliki dobitnik večeri je komad je „Kimberli Akimbo“, koji je osvojio ukupno pet Toni nagrada.

Mjuzikl govori o životu tinejdžerke koja ima retku bolest zbog koje ubrzano stari.

Još jedno delo o antisemitizmu, „Parada“, koja govori o linčovanju američkog Jevrejina tokom 1910-ih na jugu SAD, osvojio je nagrade za najbolju režiju i najbolji obnovljeni mjuzikl.

Nagrada za najbolju glumicu u pozorišnom komadu dodeljena je Džodi Komer, poznatoj ljubiteljima serija po ulozi Vilanel u seriji „Killing Eve“.

Ona je dobila nagradu za svoj komad „Prima Facie“.

Prvi put su nagrađeni glumci Aksel Njuel za sporednu ulogu u mjuziklu i J. Harison Gi kao najbolji glumac u mjuziklu.

Ceremoniju, 76. po redu, dodele nagrada Toni prenosila je televizija Si-Bi-ES (CBS), voditeljka je bila komičarka Arijana Debos i njom je završena prva puna brodvejska sezona od pandemije kovida 19, zbog koje su pozorišta morala da budu zatvorena 18 meseci.

Od maja 2022. do maja 2023, sa 40 novih produkcija brodvejska pozorišta, kulturna i turistička pluća oko Tajms skvera, imala su 12,2 miliona gledalaca i prihode od 1,5 milijardi dolara, nedavno je saopštila Brodvej liga, koja predstavlja 41 pozorište.

U sezoni 2018-2019. Brodvej je privukao 14,7 miliona gledalaca i zaradio više od 1,8 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari