Kome se smeši Zoranov brk 1

Iako nešto kasnije nego inače, što se neće odraziti na kvalitet, u Zaječaru će od 12. do 18. decembra biti održani tradicionalni Dani Zorana Radmilovića.

Jubilarni, 25. pozorišni festival od ove godine ima i podnaslov – festival glumca, kaže ekskluzivno za Danas v.d. upravnika zaječarskog pozorišta Davor Marušić.

– Od 2002. od kad se iz večeri u veče dodeljuje nagrada Zoranov brk, glumac i glumci su u centru festivalskih zbivanja. Zoranov brk za glumca večeri i nagrada Zoran Radmilović za najboljeg glumca festivala slove za jednu od najpoželjnijih nagrada u glumačkom svetu, te nema razloga da zaječarski festival ne bude festival glumca – navodi Marušić, podsećajući da dodelu ovih priznanja prate burne emocije laureata i da su mnoga poznata glumačka imena dobitnici nagrade koja nosi ime Zorana Radmilovića.

Publiku ovogodišnjeg festivala glumca očekuju sjajna pozorišna ostvarenja, selekcija je završena i krajem ove nedelje biće poznato ko će se na 25. Danima Zorana Radmilovića nadmetati za festivalske nagrade.

– Pored pozorišta iz Srbije, imaćemo i goste iz Hrvatske i Bugarske. Teatar iz Virovitice gostovaće sa izvanrednom predstavom Alfreda Žarija, „Kralj Ibi“. Takođe, dolazi nam i bugarski Dramski teatar iz Gabrova sa predstavom „Još jedan DŽekson i jedan DŽekson viška“. Sa ovim teatrom upravo sada počinjemo saradnju i nadam se da će ta saradnja biti plodonosna i uspešna – pojašnjava upravnik zaječarskog pozorišta od koga saznajemo da je uložen veliki trud i, u saradnji sa osnivačem, lokalnom samoupravom, rešeni nasleđeni finansijski problemi koji su pomerili vreme održavanja festivala.

– Zajedno sa Organizacionim i Upravnim odborom, fondacijama i pozorištima, potrudili smo se da napravimo jedan dobar festival, festival koji će publika voleti i zbog koga će dolaziti u naše pozorište, ali ne samo dok traje festival već i nakon toga – rekao nam je Marušić, dodajući da su poslednjih meseci radili na povratku publike u pozorište, što je po njemu najvažnije. Ilustruje to podatkom da od početka ove sezone svaku predstavu gleda preko 150 ljudi, a sjane reakcije potvrđuju da su na dobrom putu da pozorišnu publiku vrate tamo gde i treba da bude, u teatar. Ulažu se i maksimalni napori kako bi na 25. Danima Zorana Radmilovića zaječarsko pozorište imalo svoju premijeru, ali, kako kaže Marušić, to zavisi od brojnih okolnosti.

– Postoji mogućnost premijere naše predstave na Zoranovim danima i to bi bio pun pogodak. Međutim, ukoliko se to ne dogodi, premijera će uslediti nakon festivala. Uostalom, iako glumci iz Zoranovog grada ne budu bili u konkurenciji za nagrade odnosno premijerno izvođenje izostane, neće to bi prvi put u istoriji festivala – navodi upravnik zaječarskog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari