Komedija o istinitim događajima iza kamere 1

„Kad može Lazar Ristovski, zašto ne bih mogao i ja“, našalio se Nikola Kojo na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom svog novog filma „Stado“ u kojem je producent, reditelj i nosilac glavne uloge.

Premijera je zakazana za 24. novembar. Kako je „Stado“ satirična komedija i „mokjumentari“ jer je dobrim delom zasnovana na istinitoj priči o životu glumaca iza kamera, Kojo je oko sebe okupio, fudbalskim jezikom rečeno, tim koji pobeđuje, prijatelje i kolege s kojima je mnogo puta dosad delio kadar: Vesnu Trivalić, Zorana Cvijanovića, Natašu Ninković, Nikolu Đurička, Gorana Šušljika, Srđana Timarova, Hristinu Popović i tako dalje. Supervizor režije je Goran Gajić a scenario potpisuje Nebojša Romčević. U prvoj varijanti je bilo predviđeno da Gajić režira film, ali kako je njemu u međuvremenu iskrsao projekat u Americi, Kojo je odlučio da se okuša kao reditelj, tim pre, što je, kako je rekao, „idejni tvorac“ ove komedije.

– Stado je metafora za sve nas glumce i za narod zbog načina na koji srljamo u životu i što se ponekad ne branimo od prepreka ispred nas – objasnio je Kojo naslov filma. Upitan na šta će ovaj film fokusirati, imajući u vidu da već postoje ostvarenja koje su svojevrstan omaž glumačkoj profesiji, Kojo je uzvratio da sam žanr filma, satirična komedija, upućuje na to da će on gađati veoma široko u sve segmente društva.

– Mislim da će se u ovom filmu, koji govori o našoj profesiji, prepoznati i mnoge druge koje žele da žive. Nas su počeli da ubeđuju da moramo da se mučimo, da štedimo i patimo a jedino što je izvesno u našim životima jeste da ćemo umreti. Zbog toga mi se čini da taj put od rođenja do smrti treba proživeti isključivo u radosti i zabavi. To je jedna od mnoštva ostalih tema koje pokreće ovaj film – konstatovao je Nikola Kojo.

„Očajanje je keva uspeha“, nadovezao se Nebojša Romčević citirajući svoje sinove i prisetivši se početka nastajanja „Stada“.

– Imao sam neku vrstu kreativne osvetoljubivosti. Život u umetnosti jeste neka vrsta paranoje i određeni razgovori koje smo Kojo i ja vodili preko Vajbera su se na kraju našli u scenariju zato što vas očajanje dovede do situacije u kojoj ćete ili sedeti i plakati ili početi da se zafrkavate na određenu temu. Ovo zafrkavanje je zapravo jedini pravi spas – konstatovao je Romčević dodavši da kada bi on i Kojo objavili neke od delova iz njihove korespodencije, a da zakon to dopušta, videlo bi se koliko je komplikovan proces dok se dođe do trenutka početka realizacije nekog filma.

– Iako ne živim ovde, sve ono što se tiče naše profesije mi je važno i dira me. Zato sam deo ovog projekta – kazala je Vesna Trivalić i dodala da će ona u filmu igrati Vidu. – Ona je glumica. U ovom filmu branim mladalačku ljubav, bespogovornu, bezuslovnu, kojoj životna dob ne može ništa. Kontrateg ovome su strahovi, strepnje i to u žanru komedije. Snimila sam dve scene dosad i krenula sam na jedan drugačiji put koji mi je Romčević svojim pisanijem zadao. Očekujem da će taj put biti uzbudljiv. Radujem se što ću igrati sa Natašom Ninković. Mi smo odavno snimile jednu scenu gde je ona stajala na prozoru a ja sam rekla „ah“. Tu smo shvatile da nam je to malo – ispričala je Vesna Trivalić, upitavši da li sad treba nešto i da otpeva. To je učinila u svom komičnom maniru, valjda da prikrije očiglednu stidljivost koja je zadesi u medijskim nastupima van konteksta profesije. NJena uloga u „Stadu“ je utoliko zanimljivija zato što je, kako je i sama rekla, „uvek tu da brani boje svoje profesije“. – Ovog puta imam mnogo teksta ali najveći deo teksta se dešava u meni i ispred kamere – zaključila je Vesna Trivalić.

Pored pomenutih glumaca u filmu igraju još: Branislav Trifunović, Lako Nikolić, Nikola Vujović, Goran Radaković, Nebojša Ilić Cile, Marko Gvero, Vojin Ćetković, Miloš Somolov, Slobodan Pavelkić, Dragan Petrović Pele, Nikola Pejaković, Danijela Vranješ, Mira Banjac , Jernej Šugman, Bojan Dimitrijević, Petar Strugar. Pored Koje producent filma je Biljana Prvanović, direktor fotografije je Dušan Joksimović, kostimografkinja Sanja DŽeba, scenograf Dukan Radenković, a masku je radila Tanja Lipanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari