sahrana Davida AlbaharijaFoto: M.A./ATAImages

Jevrejska opština Beograd najavljuje da će komemoracija njenom članu, piscu i prevodiocu Davidu Albahariju biti održana sutra, 9. avgusta, sa početkom u 17 časova u Jevrejskom kulturnom centru, Jevrejska 16.

Kako prenosi Radio – televizija Vojvodine, o životu i delu jednog od najznačajnijih domaćih savremenih pisaca, dobitnika mnogih nagrada za književnost, govoriće istoričar Predrag Marković, pisac Svetislav Basara, književnica i novinarka Mirjana Ognjanović, Dragan Babić, pesnik i prevodilac Bojan Savić Ostojić i pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

Albahari je rođen 1948. godine u Peći. Prvu knjigu, zbirku priča „Porodično vreme“ objavio je 1973. godine, a prvi roman „Sudija Dimitrijević“ 1978. godine.

Autor je mnogobrojnih knjiga-priča i romana, kao i četiri knjige eseja. Dobitnik je mnogih nagrada. Za knjigu priča „Opis smrti“ (1982) dobio je Andrićevu nagradu. Knjiga priča „Pelerina“ (1993) nagrađena je nagradama Stanislav Vinaver i Branko Ćopić.

Roman „Mamac“ dobio je nagradu nedeljnika NIN za najbolji roman objavljen u Srbiji 1996. godine, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije, Balkaniku i Most-Berlin.

Roman „Pijavice“ nagrađen je Nagradom grada Beograda (2006). Knjiga priča „Svake noći u dugom gradu“ dobila je Vitalovu nagradu za knjigu godine.

Posle duže bolesti, Albahari je 30. jula preminuo u Beogradu u 75. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari