Komemoracija Goranu Paskaljeviću održana u Jugoslovenskoj kinoteci 1Goran Paskaljević Foto: Wikipedia/Medija centar Beograd

Porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci Gorana Paskaljevića odali su danas poslednju počast jednom od najznačajnijih reditelja srpskog i svetskog filma, na komemoraciji u Jugoslovenskoj kinoteci

Reditelj Darko Bajić kazao je da je Paskaljević stvorio veliki broj filmskih likova, a da je i njegov život bila prava filmska priča.

„On je zapravo filmski junak srpske kinematografije sa 18 igranih filmova“, rekao je Bajić, a preneli su beogradski mediji.

Glumica Svetlana Bojković rekla je da je Goran Paskaljević bio naizgled vrlo racionalan, duhovit, smiren i pragmatičan.

„Ali je u stvari u sebi krio tu tananu ranjivost i zaista duboku senzibilnost koju je uspevao da kroz svoje umetničko delo izrazi i upravo je to ono što ga je odvajalo od drugih filmskih autora i što je uspevalo da dopre do široke publike“, kazala je Bojković.

Scenarista Miljen Kljaković Kreka rekao je da je kinematografija odlaskom Gorana Paskaljevića izgubila velikana, jer je on ostavio bogat opus i najznačajnije nagrade, bio je veliki profesionalac, a sa druge strane običan čovek.

„Goran se van profesije bavio i drugim stvarima. Gajio je ljubav prema napuštenim kućnim ljubimcima i izgradili smo zajedno dva azila… nije slučajno, pored nagrada za filmove, dobijao i nagrade za humanizam. Imao je specifičan i prepoznatljiv stil. I kada se danas, pred familijom i prijateljima, sećamo njegovih filmova, vidimo koliko je veliki reditelj bio. Šteta što nije ostavio više filmova“, rekao je Kljaković.

Pozorišni reditelj Nebojša Bradić naveo je da je neverovatnom upornošću temeljno radio na približavanju pojedinaca, kultura i naroda, pokušavajući da spoji nespojivo da integriše suprotnosti, da zlo pobedi dobrim.

Francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni govoreći o poznanstvu sa rediteljem, podsetio je da je Paskaljević 2008. odlikovan Ordenom umetnosti i književnosti, visokim priznanjem Francuske, gde je ostvario neke od svojih filmova.

„Nije preterano reći da je Goran Paskaljević bio reditelj koji je širio prijateljstvo između Srbije i Francuske“, ocenio je ambasador, navodeći da je reditelj bio spreman da kroz filmove govori iskreno o svojoj zemlji, bilo da je to vreme Jugoslavije, kada je snimio „Poseban tretman“ ili su to devedesete i „Bure baruta“.

Goran Paskaljević kremiran je na pariskom groblju Per Lašez, a urna je položena na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari