Komemoracija povodom smrti Dušice Žegarac: Nesebično davanje filmu 1

Kada čovek svest o sebi prelomi kroz tu višedimenzionalnu prizmu u kojoj su sabrana i pohranjena iskustva stečena na nimalo lakom putu uspostavljanja sopstvene individualnosti i osvešćene autonomne ličnosti, onda život postaje istinski intrigantan.

S vremenom ću izgraditi vojnički odraz, kao u ogledalu, koji će biti moj profesionalni život. To će biti jedini kapital kojim ću slobodno raspolagati, jedino istinsko bogatstvo koje sam stekla. Te 1960. godine, otvorila sam i otvorio se, moj lični, Deveti krug. Ovo je odlomak iz knjige „Kao na filmu“, nedavno preminule istaknute srpske i jugoslovenske glumice Dušice Žegarac, pročitan na komemoraciji povodom njene smrti, juče u Jugoslovenskoj kinoteci.

Glumica je preminula 24. maja, a nedelju dana potom, komemoraciji održanoj u njenu čast prisustvovali su porodica, kolege i prijatelji. Tom prilikom čitani su odlomci iz njene knjige i poezija, a pismom se obratio i veliki jugoslovenski režiser Lordan Zafranović u čija je dva filma – „Okupacija u 26 slika“ i „Haloa – praznik kurvi“, Dušica igrala.

„Dušica je imala dva života, realni i filmski“, napisao je Zafranović, „u realnom životu bila je poput grčke junakinje“ zbog tragičnih „sticaja obiteljskih nesuglasica“.

„Ta obiteljska tragedija ostavila je pečat na svemu što je radila kao glumica i kao književnica. Iako je pri svakom susretu imala radost u očima, osjećalo se da se ispod te radosti krije velika tuga nesretne majke“, stoji u Zafranovićevom pismu.

Povodom „drugog dela njenog života“ on je kazao: “ Od svoje šesnaeste godine, bila je čudesna veza između njenog lika i filmske publike.“

„Od samog početka, filma ‘Deveti krug’, pa sve do posljednjih filmova, ostvarila je likove koji su pored svojih realnih drama imale u sebi mnogo više. Imale su ono nebesko, neuhvatljivo i neponovljivo, zbog njene vrlo snažne osobenosti, koju je vrlo nesebično davala filmu“, rekao je reditelj.

Zafranović je u pismu ukazao i na to da je ona bila književnica, da je svoja zapažanja i emocije unosila u svoje romane i novinske članke, a u poslednje vreme i u forme scenarija. „Osobno mu je žao“, kaže, što nisu imali mogućnosti da zajedno naprave „ženski film“, jer su to oboje priželjkivali.

„Dušica zapravo nije otišla. Kad naveče pustite film u kojem ona igra, pojave se slike, pokreti, njeno lice, suze i nezaboravni sjaj u očima koji je dočaravao pravu sliku njene duše“, napisao je Lordan Zafranović o glumici Dušici Žegarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari