Komunalna policija: Nišvilovi eksponati ispred džez muzeja ipak nisu opasni po građane 1Foto: Zoran Ćirić

Reklamni eksponati Nišvila “folksvagen buba” i “trabant” sa slikama izvođača, kao i koncertna bina i kontrabas i saksofon od stiropora, mogu ostati ispred Džez muzeja u Niškoj tvrđavi ukoliko festival dobije odobrenje za zauzeće javne površine, odlučila je komunalna policija niške opštine Crveni Krst, u čijoj je nadležnosti niška Tvrđava.

“Drugačije rečeno, eksponati mogu da ostanu ako se plati zakup ovog prostora na način kako to rade kafići pored muzeja za svoje letnje bašte. U protivnom, biće uklonjeni”, objasnili su organizatori ovig internacionalnog džez festivala.

Nišvil džez muzej je jedan od dva takva muzeja u Evropi.

U Nišvilu su najavili da će se najpre za uslove korišćenja javne površine ispred Džez muzeja obratiti Gradskoj upravi za imovinu, kojoj inače redovno plaćaju zakup prostorija za muzej.

Komunalna policija: Nišvilovi eksponati ispred džez muzeja ipak nisu opasni po građane 2
Foto: Zoran Ćirić

Oni su naveli da smatraju da je nelogično da postoje dva “titulara” javnih površina u Tvrđavi- Gradska uprava za imovinu i Gradska opština Crveni krst.

Dodali su da Nišvil od svojih skromnih sredstava sve vreme plaća Gradu zakup zgrade za muzej, dok recimo sportska udruženja građana ne plaćaju korišćenje stadiona, sportskih hala i bazena, naglašavajući da bi izdvajanje dodatnih sredstava za zakup prostora za eksponate svakako dodatno opteretilo festival.

“Izlišno je reći da je muzejska delatnost krajnje neprofitabilna i ne može finansijski pokriti ni utrošak električne energije, a kamoli troškove zakupa ili plata zaposlenih. Ipak, samo postojanje Nišvil džez muzeja stavlja Grad Niš ispred najvećih prestonica kulture Evrope, a postavljeni eksponati oduševljavaju brojne turiste, a i izvođače na festivali, koji se najčešće slikaju ispre njih”, naveli su oni.

Komunalna policija: Nišvilovi eksponati ispred džez muzeja ipak nisu opasni po građane 3
Foto: Zoran Ćirić

Opština Crveni Krst, u čijoj je nadležnosti Niška tvrđava, naložila je Nišvilu krajem prošlog meseca da ukloni reklamne eksponate ispred muzeja.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je kazao da je u obrazloženju navedeno da ti eksponati “predstavljaju opasnost visokog komunalnog rizika“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari