Konačno najavljen završetak rekonstrukcije zgrade teatra u Vranju 1

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, na zatvaranju ovogodišnjih 38. Borinih pozorišnih dana, najavio je da bi naredna manifestacija koja okuplja teatarska ostvarenja iz cele Srbije mogla da bude održana naredne godine…

… u kompletno rekonstruisanom objektu zgrade koja je izgorela u podmetnutom požaru pre više od šest godina.

– Druga faza radova odvija se ubrzano. Paralelno sa time u toku su projektne pripreme i za treću i najskuplju fazu, u kojoj će uslediti opremanje sale, scene i pozorišnih prostorija.

Očekujemo da u okviru pozorišta bude montirana i oprema za filmske projekcije pa ćemo na taj način posle mnogo godina imati i bioskopsku dvoranu, rekao je Milenković najavljujući „kompletan završetak pozorišta za septembar naredne godine“.

Ovo je prvi put da neko od gradskih čelnika javno govori o datumu završetka radova na ovom kulturnom objektu.

Prilikom nedavne posete Vranju premijerka Ana Brnabić, odgovarajući na pitanje novinara Danasa, potvrdila je da će iz državnog fonda za kapitalne investicije za završetak druge i treće faze vranjskog teatra biti izdvojeno između sto i 120 miliona dinara.

– Ovo je za nas strateški važan projekat i ja apelujem na sve koji rade na njemu da se maksimalno angažuju i da poštujemo rokove. To se odnosi i na završetak radova na rodnoj kući pisca Borisava Stankovića i zgradi Narodnog muzeja, precizirala je predsednica vlade, na čije insistiranje je i održan sastanak.

Osim manjka finansijskih sredstava u gradskom budžetu, do kašnjenja u radovima na zgradi pozorišta došlo je i zbog propust jednog izvođača koji je koristio hemijsku supstancu „oplatol“ opasnu po ljudsko zdravlje. Usledila je dekontaminacija, koja je plaćena više od 50 miliona dinara, a koju su uradili stručnjaci iz Instituta za nuklearnu fiziku u Vinči.

Od 2012. ansambl Pozorišta koristi za svoje nastupe neadekvatnu scenu Doma Vojske. Iako su ostali bez scene i uslova za rad, vranjski glumci su imali podršku svojih kolega iz drugih gradova Srbije, a dve godine zaredom predstave ovog teatra bile su u konkurenciji prestižnog Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

„Severoistok“ najbolji na Borinim danima

Na 38. Borinih pozorišnim danima izvedeno je šest predstava, a po oceni publike najbolja među njima bila je „Severoistok“ u produkciji „Bitef teatra“ i „Beoarta“ u režiji Jane Maričić, koja je dobila najvišu ocenu 4,77. Festival je obeležila i premijera predstave domaćeg teatra „Božji ljudi“, kao i ostvarenje „I svaki put kao da je prvi“, koprodukcijski projekat pozorišta iz Kruševca i beogradske „Art teme“, inspirisana prozom Borisava Stankovića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari