Koncert elektronske muzike u novosadskom Studiju „M“ 1

Jedan od najupečatljivijih i najoriginalnijih predstavnika alternativne elektronske scene u Nemačkoj, Burnt Friedman (Berlin), nastupiće prvi put u Novom Sadu.

Nastup organizuje Zavod za Kulturu Vojvodine u subotu, 9. juna u 21 sat, kao deo svog programa pod nazivom “2K+” u kojem kroz formu permanentnog antifestivala predstavlja savremeni zvuk, u rasponu od klasike do elektronike. Ulaznice su od danas u pretprodaji  po ceni od 300 dinara u Gigstix-u, a na dan koncerta,  9. juna, u Studiju M, ulaznice će koštati 400 dinara.

Burnt Friedman je već decenijama jedan od glavnih likova u drami na svetskoj sceni alternativne elektronske muzike. Ali ne kao glumac već kao vrač-naučnik koji vrši ozbiljna istraživanja ritma i zvuka (rhythm&sound) i kao vrač-izvođač, multiinstrumentalista koji svoja istraživanja pretvara u performans sa ritualnim intencijama, na elektronskim instrumentima.

Od prvih mikrofonsko-perkusionih i sintisajzerskih iskustava zabeleženih 1980 godine pa u budućnost BF se bavi istraživanjem meta-ritmova paralelno sa eksperimentisanjem na elektronskoj muzičkoj opremi. Live nastup se izvodi kao igra-nka sa zvukom i semplom u množini, BF uklapa i do 20 semplova u isto vreme, istovremeno manipulišući njima samima. Na taj način sa svojim elektronskim ansamblom gradi zvučnu arhitektoniku dela koje nastaje između njega i publike. Iako je kulturološki odrastao na nemačkoj elektronskoj planeti nije ograničen zapadnjačkim načinima doživljaja i produkcije ritma i gruva već pre skloniji istraživanju svetske muzike i eksperimentu.

Burnt Friedman je nastupao i objavljivao radove kao Drome, Some More Crime, Electric Romeo, Nonplace Urban Field, Toxh. Sa bendovima Excursions et Visites, Nu Dub Players, Shank, Root 70, Nine Horses, The Embassadors, Flanger. Sa muzičarima kao što su Uwe Schmidt aka Senor Coconut/Atom Heart, David Sylvian, Jaki Liebezeit (nedavno preminuli bubnjar grupe Can, sa kojim je objavio 5 ploča, možda budućih klasika, pod zajedničkim nazivom: Secret Rhythms), Reza Mortazavi i razni drugi.

Remiksovao je ili elektronskom infuzijom preporodio desetine numera.

Friedmanov label Nonplace objavio je za sada oko 50 izdanja. Podršku gostovanja Burnta Friedmana u Novom Sadu je dao Goethe-Institut iz Belgrada.

 

Fridmenova radionica u CK13

U nedelju 10. juna Burnt Friedman održače u Novom Sadu radionicu i predavanje:

„Ritam između sveta i zapada“ (Rhythm between World and West). Radionica počinje u 18 sati u CK 13. Ulaz slobodan uz dobrovoljnu donaciju.

Radionica: „Ritam između sveta i zapada“ – suočavanje sa ključnim pitanjima današnje muzičke prakse. Burnt  istražuje i želi da utvrdi osnovne razlike između takozvane zapadne i  ne-zapadne muzike u svom pristupu prema ritmu i kako se to odnosi  prema dominantnom pojmu zapadne muzike.

Susret i razgovor sa Burnt Fridmanom se realizuje kroz program Novi oblici istraživanja savremene muzike u produkciji  kuda.org&improstor, Novi Sad. www.kuda.org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari