Koncert povodom 100 godina od rođenja Bernštajna 1

Kamerni orkestar Muzikon će 14. juna u Velikoj sali Domu omladine Beograda izvesti koncert posvećen stvaralaštvu Leonarda Bernštajna i kompozitora koji su uticali na njegov rad.

Američki kompozitor, dirigent i profesor, Leonard Bernštajn svojim radom je otvorio vrata klasičnoj muzici širom sveta, stvorivši neiscrpnu zaostavštinu za sve njene obožavatelje – važnost njegovog stvaralaštva predmet je istraživanja već decenijama, a ostaje dosta tema i za generacije koje dolaze. Ovaj koncert predstavlja omaž originalnoj i nesvakidašnjoj ličnosti koja je godinama predstavljala i promovisala najveće domete klasične muzike širom sveta.

Kako se navodi u saopštenju, koncertni program je zamišljen kao razvojno iskustvo podeljeno na tri dela. U prvom delu, odabrana su dela velikog prijatelja i uzora Leonarda Bernštajna, Arona Koplanda, i Džordža Geršvina, među kojima su i “Rapsodija u plavom” u aranžmanu za kamerni orkestar, koje je jedno od omiljenih i često izvođenih dela tokom Bernštajnove karijere. Drugi deo koncerta posvećen je jednom od najreprezentativnijih dela Bernštajnovog stvaralaštva, mjuziklu “Priče sa zapadne strane”, tokom kojeg će posetioci imati priliku da čuju najreprezentativnije orkestarske odlomke. Treći deo je vezan za uticaj Bernštajna, kao velikog profesora i promotera kvalitetne muzike, na muzičku zajednicu i njegove bliskosti sa džez stvaralaštvom, pa je završnica ovog koncerta posvećena džez standardima u izvođenju kamernog orkestra i trija Miloša Branisavljevića.

Kamerni orkestar Muzikon je novi umetnički multimedijalni sastav iz Beograda, koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost, sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju svih aspekata koncertnog izvođaštva. Pored klasičnog repertoara Muzikon orkestar razvija i izvodi drugačije projekte (digitalni koncerti, interaktivni dizajn i nove tehnologije). Fleksibilnost ovog mladog orkestra i kvalitet u više žanrova definiše ga kao umetnički ansambl 21. veka sposoban za sve zahteve muzičke produkcije.

Program koncerta:

Aaron Copland – 2 komada za gudački kvartet

G. Gershwin – „Uspavanka“ za gudački orkestar

G. Gershwin – „Rapsodija u plavom“ za kamerni orkestar (aranžman Anja Popović)

L. Bernstein – „Priče sa zapadne trane“ – odlomci za Kamerni orkestar

G.Gershwin – „Summertime“ za kamerni orkestar i džez trio

J. Kern – „All the things you are“ za kamerni orkestar i džez trio (aranžman Miloš Branisavljević)

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB, po ceni od 300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari