Koncerti za bebe u Beogradskoj filharmoniji: Klasika utiče na inteligenciju 1Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

U Beogradskoj filharmoniji ove sedmice nakon duže pauze ponovo je nastavljen serijal koncerata za bebe, koji je ova muzička ustanova uvela u program još 2018. godine.

Sala Beogradske filharmonije malo drugačije izgleda zbog koncerta za bebe. Tik do pozornice nalazi se strunjača na kojoj se igraju najmlađi do dve godine.

Uz zvuke ,,Karnevala životinja“, Kamija Sen-Sansa, neki su opušteni i spavaju, drugi se upoznaju i igraju, a neke bebe grade dvorac od jastuka prateći pomno muzičare koji sviraju. Atmosfera je kakva su i najmlađa bića, opuštena i svetla, kako za izvođače, tako i za roditelje.

,,Mi smo želeli da sve bude prilagođeno njihovom uzrastu i ponašanju i da celu instituciju njima posvetimo“, kaže menadžerka za odnose sa javnošću Beogradske filharmonije Jelena Milašinović.

Koncerti za bebe u Beogradskoj filharmoniji: Klasika utiče na inteligenciju 2
Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Ona govori kako je nastala ideja da koncerti za bebe postanu redovni deo programa Beogradske filharmonije.

,,Ovi koncerti se održavaju od 2018. godine. Ideja je nastala na otvorenom koncertu iste godine kada smo primetili da je porodično ispraćen, pa je prvobitna ideja bila da se napravi ,,baby pit“ kao deo za bebe i roditelje koji bi bio obezbeđen i prilagođen za njih. Kada smo to sproveli, a bilo je lepo pozdravljeno, odlučili smo da to postane redovni deo naše sezone“, kaže ona.

Od 8. do 10. septembra u Sali Beogradske filharmonije održano je po dva koncerta dnevno, sa početkom u 11h i 12:30h. Broj posetilaca ograničen je na 50 uz potrvdu o vakcinaciji i negativnom PCR ili brzom antigenskom testu.

O reakciji dece na klasičnu muziku Jelena Milašinović kaže: ,,Oni bez posrednika doživljavaju klasičnu muziku kao njima vrlo poznat jezik i mislimo da je ovo vredno i zbog njih, ali i roditelja koji mogu svoje dete da vide u nekoj novoj situaciji i uživaju sa njima deleći jedan istovetni sadržaj“.

Koncerti za bebe u Beogradskoj filharmoniji: Klasika utiče na inteligenciju 3
Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Sličnog je mišljenja i Tijana Milošević, čuvena violinistkinja i koncertmajstor Beogradske filharmonije za koju su ovi koncerti, kako kaže ,,najslađi“.

,,Misija Beogradske filharmonije je da kroz ovakve programe obrazuje decu jer je naučno dokazano da klasična muzika utiče na inteligenciju. Kroz lepe i lagane note prilagođene njihovom uzrastu koje će da ih privuku, mi stvaramo novu publiku i navikavamo ih na klasičnu muziku“, kaže Milošević.

Sa nasmejanim licima roditelja i dece, prvi koncert se završio obećavajući da će i poslednji biti jednako posećen i ispunjen dečijom radošću. Već u decembru planirani su sledeći koncerti za bebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari