Koncertom Georgija Jorgosa Dalarasa u MTS dvorani otvara se 23. Gitar Art Festival 1

Koncertom čuvenog grčkog muzičara svetskog formata Georgija Jorgosa Dalarasa sutra uveče u MTS dvorani – nekadašnji Dom sindikata, zvanično će biti otvoren 23. Gitar Art Festival.

Beograd do 21. maja očekuju koncerti gitarista iz 20 zemalja sveta, tradicionalne majstorske radionice sa više od 40 studenata samo iz inostranstva, takmičenje u šest kategorija za muzičare od 13 do 30 godina, izložba, različiti festivalski programi na etno temu, koji će na ovogodišnjem Gitar Artu iznedriti nove, neočekivane muzičke saradnje.

– Ovogodišnji festival je objedinio španski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tango, rusku balalajku i balkanski etno. Etno upućuje na izvornu i autentičnu muziku sveta, koju će naši gosti predstaviti u njenom savremenom obliku – saopšteno je juče na najavnoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Gitar Art, kao jedan od pet najznačajnijih festivala gitarske muzike u svetu, kako je naglašeno u Skupštini grada, već duže od dve decenije motiviše strane i domaće autore da komponuju dela specijalno za ovu manifestaciju, a inspirisana Festivalom, Beogradom i Srbijom.

Zato će se već koliko sutra, a prvi put na sceni Narodnog pozorišta u okviru Gitar Arta, održati svetska premijera dela brazilskog gitariste i kompozitora Haima Zemanoma za šest gitara inspirisana magom tanga Astorom Pjacolom, čime beogradski gitarski festival nastavlja prošlogodišnje obeležavanje 100. godišnjice rođenja ovog čuvenog argentinskog kompozitora.

Zemanom će se predstaviti beogradskoj publici ne samo kao kompozitor, već i kao gitarista, a angažovaće se i kao pedagog, jer je poznat kao autor gitarske literature za učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola.

Na koncertu u NP, čiji je pokrovitelj Galenika, nastupiće Kragujevački Akordeonisat orkestar i italijanski umetnik Alberto Mesirka.

U četvrtak u Zadužbini Ilije M. Kolarca publiku Gitar Arta očekuju fado i flemenko.

Nastupaju Tamara Jokić i Havijer Limon, koji će se potom pridružiti i novoj portugalskog fado zvezdi Sari Koreja.

Za petak u Skupštini grada najavljena su četiri jednosatna koncerta koje otvara nemačka gitaristkinja Julija Trinčuk, čiji repertoar obuhvata dela od renesanse do savremene muzike.

Posle nje nastupa pobednik prošlogodišnjeg takmičenja Gitar Arta Pavle Filipović, kog će na sceni potom zameniti poznati ruski klasični gitarista Dimitri Ilarionov.

Završnica ovog koncerta “četiri u jedan” pripada muzici za tango koju najpre izvodi mađarski Tango Harmoni orkestar.

Njemu će se potom pridružiti plesni par iz Italije Đanpijetro Galdi i Lorena Tanartino, da bi na kraju, kako je rečeno, Hol Skupštine grada bio otvoren za sve plesne parove koji su se prijavili da pokažu svoju tango veštinu.

Dvadeset treći Gitar Art zatvoriće se prvim solističkim koncertom čuvenog srpskog gitariste Miroslava Tadića.

Iako je publika navikla da ga sluša u muzičkim druženjima sa Vlatkom Stefanovskim i Radetom Šerbedžijom, ovog puta Tadić će na scenu MTS dvorane izaći sa pevačem iz BiH Božom Vrećom, američkom violinstkinjom Ivet Holtvart, tamburašem Branko Bakom Jovanovićem i mađarskim gitaristom Đusijem Kovačem.

U organizaciji Gitar Arta kažu da je Tadić, inače dugogodišnji profesor balkanske muzike u SAD, najavio spajanje različitih muzičkih tradicija Srbije, Brazila, sevdaha…

U okviru Gitar Visual Arta 13. maja u Legatu Petra Lubarde otvorena je izložba slika, fotografija i minijatura trojice umetnika iz Herceg Novog: Vitka Vuknovića, Vanje Berberovića i Borisa Šuberića.

Njihova dela inspirisana su Herceg Novim u kome se održava letnji Gitar Art.

Postavka je otvorena do 21. maja, kada se završava i ovogodišnji Gitar Art Festival u Beogradu.

Najavljeni su i prateći prograrmi u okviru kojih će se u Gete Institutu predstaviti jedan od najvećih svetskih brendova kad je reč o instrumetima i opemi za gitaru – njujorška kompanija D’Adaraio.

– Gitar Art Festival postao je vodeći centar za svetske premijere, koncerte, kao i za razmenu znanja, prakse i iskustva među gitaristima iz celog sveta. Kreirali smo osoben koncept prezentacije gitarske muzike, vrednosti i savremenih tendencija. Takvim konceptom festivala, ali i sadržajem koji se idealistički birao i gradio, uspeli smo u svom prvobitnom motivu – da otvorimo prozor u svet visoke muzičke umetnosti i da taj svet dovedemo u Beograd – kažu u organizaciji ove manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom: Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Erste banke, ambasada i centara za kulturu država čiji umetnici učestvuju u programu.

Buzuki i rebetiko na gitari

Muzičar, pevač broj jedan tradicionalne rebetiko muzike, ambasador UN dobre volje Georgije Jorgos Dalaras je sa 85 solo i još 70 snimljenih albuma u saradnji sa mnogobrojnim kolegama i više od 15 miliona prodatih ploča jedna od najvećih zvezda savremene grčke muzike.

Iza ovog popularnog Pirejca je umetnička karijera duga više od 40 godina, uz saradnju sa kompozitorima poput Mikisa Teodorakisa, Stavrosa Kujumcisa, Manosa Loizosa, Apostola Kaldaras, Na koncertima širom sveta nastupao i sa Stingom, Pakom de Lusijom, Džoan Fokner …

U Beogradu večeras gostuje peti, a na Gitar Artu drugi put.

Pratiće ga ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara, uključujući i pevačice Violetu Ikari i Aspasiu Stratigu.

Kako je najavljeno, otvaranje Gitar Arta trebalo bi da bude putovanje u Grčku kroz muziku buzukija i rebetika na gitari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari