Koncertom Radeta Šerbedžije otvoren drugi „Viminacium fest-mitovi stari i novi“ 1Foto: M. Veljković

Drugi po redu regionalni pozorišni festival“ Viminacium fest-mitovi stari i novi „u ponedeljak, 24. juna otvoren je spektakularnim koncertom bardom jugoslovenskog glumišta Radeta Šerbedžije i njegovog orkestra „Zapadni kolodvor“.

Koncertom Radeta Šerbedžije otvoren drugi „Viminacium fest-mitovi stari i novi“ 2
Foto: M. Veljković

Otvaranje ovog značajnog pozorišnog festivala održano je u čarobnom ambijentu objekta Limes, koji se nalazi u sklopu arheološkog parka Viminacium, pred prepunim gledalištem gde je bilo preko šest stotina ljubitelja pozorišne umetnosti i poštovalaca velikana jugoslovenskog glumišta Radeta Šerbedžije. Pred početak koncerta prisutnima su se obratili predsednik Skupštine grada Požarevca, Bojan Ilić, direktor požarevačkog Centra za kulturu, inače nosioca ovog projekta, Galina Perić i direktor arheološkog parka Viminacium, dr Miomir Korać, koji je festival proglasio otvorenim. Nakon obraćanja govornika gradski hor Barili izveo je pesmu Vostani Srbija i uz vatromet Festival je pomenutim koncertom zvanično počeo.

Koncertom Radeta Šerbedžije otvoren drugi „Viminacium fest-mitovi stari i novi“ 3
Foto: M. Veljković

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić naglasio je da je zahvalјujući ovom festivalu utisak jda Viminacijum oživlјava i duhovno, podsećajući nas tako da su kultura i umetnost večni, i da su na ovom mestu vekovima ranije imali plodno tlo.

-Požarevac je još ranije imao značajna kulturna okuplјanja koja su inspirisana velikim umetnicima poput Milene Pavlović Barili i Milivoja Živanovića. Vremenom su ona našla svoje mesto u kalendaru lјubitelјa umetnosti, ne samo u Požarevcu već i šire. Prošle godine sa velikim zadovolјstvom smo prigrlili ideju o osnivanju novog pozorišnog festivala, po mnogo čemu jedinstvenom u ovom delu Evrope. „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“ se održava na lokaciji koja je u isto vreme i jedno od najznačajnijih mesta velikog Rimskog carstva na Balkanu, rekao je Ilić poručivši: “Smatram sve nas koji ćemo iz večeri u veče, pratiti ovu vanvremensku pozorišnu magiju izuzetno privilegovanim”.           

Direktorka Centra za kulturu Požarevac Galina Perić zahvalivši se svima koji su učestvovali u organizaciji ovog festivala podsetila je da je Požarevac kolevka kulture odakle su potekli najveći velikani pozorišne umetnosti čiji tragovi žive i danas u sećanjima i na filmskom platnu i daskama koje život znače.

-Žanka Stokić, Milivoje Živanović, Živka Matić, samo su neki od velikana koji svedoče istoriju nastanka pozorišne umetnosti, u čiju čast smo posvetili i najveće kulturne manifestacije. Večerašnji „Viminacijum fest“ nastavlјa da u ovom predivnom ambijentu čuva umetnost i pozorište na veličanstven način okuplјajući umetnike iz čitavog regiona, istakla je Galina Perić.

Otvarajući ovogodišnji „Viminacijum fest“ direktor Arheološkog parka „Viminacijum“ dr Miomir Korać je poručio:

-Kada se rodite o vama odlučuju tri parke koje određuju sudbinu: čime ćete se baviti, da li ćete biti uspešni i srećni. Tri parke su se udružile i ovde za ovaj fest, a to su Grad Požarevac, Centar za kulturu i Arheološki park „Viminacijum“. Udruženim snagama krenuli smo da napravimo nešto, što će jednoga dana biti naš Edinburg. Trebaće da i dalјe svi zajedno pokrenemo sve svoje snage da učinimo ovaj festival evropskim.

Š

Koncertom Radeta Šerbedžije otvoren drugi „Viminacium fest-mitovi stari i novi“ 4
Foto: M. Veljković

to se tiče samog koncerta publika je aplauzima pozdravljala svaku izvedenu numeru velikana glume I pevanja Radeta Šerbedžije, koji je iz znaka poštovanja prema istoj sišao sa bine među publikom, I od prvog do poslednjeg reda sa mikrofonom u ruci pesmom otpozdravljao razdragane gledaoce, koja mu je uzvraćala frenetičnim aplauzima.

Nakon održanog koncerta izvođači koncerta na čelu sa Šerbedžijom, otišli su do objekta u Viminacijum-parka, zvanim Domus, gde su se na prigodnom koktelom družili sa domaćinia I publikom.

Inače, u utorak na istoj lokaciji, prvog dana takmičarskog dela Festivala izvešće se drama euripid BAKHE pozorišta ULyssis Teatar, Brioni-Zagrebačko kazališta mladih u režiji Lenke Udovički.

 

Stručni žiri

Na ovogodišnjem Festivalu Viminacium fest stručni žiri će raditi u sastavu: Dejan Mijač, reditelj, Miodrag Tabački, profeso Fakulteta dramskih umetnosti i Saša Torlaković, dramski umetnik.

Nagrade Festivala

Svake večeri žiri publike dodeljuje nagradu za najboljeg glumca ili glumicu predstave.

Završne večeri se dodeljuju dve nagrade od strane stručnog žirija.

  1. „Zlatna Fibula“ statueta i diploma najboljem glumcu ili glumici Festivala.

  2. „Viminacijum Maximus“ za najbolju predstavu Festivala. (novčana nagrada i diploma)

Pobednici prvog Festivala „Viminacium Fest

Za najboljeg glumca prvog Festivala „Viminacium festa“ održanog 2018. godine proglašen je glumac zagrebačkog kazališta „Gavela“, Ognjen Grabarić, za ulogu Ričarda III. Nagradu za najbolju predstavu dodeljena je „Hasanaginici“ u izvođenju Novosadskog pozorišta.

Umetničko veće

Umetničke veće Festivala sačinjavaju: Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović kao predsednik Veća i njeov zamenik Dejan Mladenović, predsednik Upravnog odbora Centra za kulturu Požarevac. U Umetničkom veću se kao članovi nalaze i dr Miomir Korać,rukovodilac projekta Viminacium-park, Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika, Bojan Ilić, predsdnik Skupštine Grada Požarevca, Galina Perić, direktor Centra za kulturu Požarevac, Slobodan Stepić dipl. Umetnik, Dejan Krstić, član Gradskog veća, Nenad Petrović, pomoćnik gradonačelnika i Milivoj Bosnić šef protokola grada Požarevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari