"Konstrakta će imati vatreno krštenje na pravom mestu": Šta sagovornici Danasa očekuju od ovogodišnjeg EXIT festivala 1Foto: Marko Obradović; EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nakon nultog EXIT festivala koji je u leto 2000. godine trajao tri meseca i održavao se na Keju u Novom Sadu, dakle, pred izbore i čuvenih oktobarskih promena te godine, muzički festival koji je ovenčan već sa nekoliko evropskih muzičkih nagrada, 21 godinu se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Čak je i onlajn izdanje festivala, 2020. godine, u godini pandemije, snimano na lokaciji mejn stejdža na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Danas, petnaest dana pred početak festivala koji će biti održan od 7. do 10. jula, u momentu kada je direkcija EXIT-a objavila kompletan program, pitali smo pojedince šta očekuju od ovogodišnjeg festivala.

Milan Mumin, frontmen novosadske grupe Love hunters koji je tokom dve decenije EXIT festivala često nastupao na njemu, za naš list je rekao: “Odavno ne idem gore na Petrovaradinsku tvrđavu na EXIT festival zarad muzike i programa, već da se provodim po ateljeima i kafanama, te da sretnem drage i nove ljude! Mada, svake godine nađem nešto interesantno i na programu, te ću ove godine verovatno dobaciti do Cave-a, Sepulturu i Napalm Death!” i još je iskoristio priliku da Danas-u čestita jubilej, 25. godina postojanja.

"Konstrakta će imati vatreno krštenje na pravom mestu": Šta sagovornici Danasa očekuju od ovogodišnjeg EXIT festivala 2
Milan Mumin, Foto: Siniša Obrenić

Kompozitora i muzičara, a u poslednje vreme i slikara, Zorana Bulatovića Baleta, sa pitanjem smo zatekli u Italiji ali, kao i uvek, rado je odgovorio na Danasovo pitanje: “Od EXIT-a očekujem da se ne ponaša u ‘politically correct’ fazonu te ne pravi distinkciju ili, ne daj bože, otkazuje nastupe bendova poput Moscow Death Brigade. To bi u ovom trenutku bilo dovoljno”.

"Konstrakta će imati vatreno krštenje na pravom mestu": Šta sagovornici Danasa očekuju od ovogodišnjeg EXIT festivala 3
Petar Janjatović, Foto: Stanislav Milojković

Rok kritičar Petar Janjatović, nakon što je detaljno proučio celokupan program ovogodišnjeg festivala izjavio je da se raduje “što EXIT ponovo predstavlja žanrovski raznovrsne autore”.

“Konstrakta će imati vatreno krštenje na pravom mestu. Cenim da će Nik Kejv ponoviti spektakl kakav je na main stage-u onomad napravio sa Vorenom Elisom. Raduje me ta autorska raznovrsnost”, rekao je Janjatović.

Bojana Karavidić, urednica Korzo Portala za urbanu kulturu i baštinu, stanovnica Gradića, kako se popularno zove podgrađe Petrovaradinske tvrđave, za Danas se osvrnula i na ovogodišnji muzički program, ali i kritički prema EXIT timu koji organizuje festival.

„Koliko sam videla glavna zvezda ovogodišnjeg EXIT festivala biće Nik Cave&Bad Seeds, a drago mi je što su organizatori brzo reagovali i pozvali našu ovogodišnju predstavnicu na Evroviziji Konstraktu. Poslednjih godina publika EXIT-a je znatno podmlađena, uglavnom dolazi iz regiona, pa se, valjda njoj i prilagođava program koji je komercijalan, sa akcentom na Dens areni (Dance Arena). Profit diktira! Iako dobija finansijsku pomoć sa sva tri nivoa vlasti – Grad Novi Sad, Pokrajina Vojvodina, država Srbija, EXIT tim, na žalost ne čini ništa za lokalnu zajednicu Donjeg grada Petrovaradinske tvrđave, više su okrenuti globalnim problemima koji za temu nemaju recimo – čišćenje ogromne količine pikavaca i na Tvrđavi, i u njenom Podgrađu, posle festival”, rekla je Bojana Karavidić.

Zoran Pislević, fotograf, siguran je da će Exit ove godine biti bolji, intezivniji, bliži onoj energiji koju je imao u najboljim izdanjima.

“Exit većim delom gledam  kroz objektiv, to je neka vrsta uskraćenosti za doživeti potpuni vizuelni doživljaj. Tu sam slušam, gledam, ali sam koncentrisan na kadrove. Ipak tu su i prednosti, imam tu privilegiju da kamerom beležim nesvakidašnje momente, razne muzičare, ljude u posebnom ambijentu…

Možda je festival u stvari četiri dana skloništa od svakodnevnice, politike, od svega neizbežnog što nas kači u ovo zlo doba. U 19 sati, prvog dana festivala, otvaraju se kapije neke vrste paralelnog sveta koji meni prija.

A kako Exitovci dočekuju ovogodišnji festival, i šta očekuju, odgovor smo potražili od producenta Milana Rakića.
„Od ovogodišnjeg Exita očekujem povratak prave festivalske atmosfere i pozitivnog duha živih koncertnih dešavanja kao što je to bilo nekada, pre pandemije koja je stopirala svet. Festival je ove godine ponovo prepun odličnih izvođača, pre svega gitarskih bendova što me takođe posebno raduje i čini da jedva čekam početak.“

Dvadeset i treće izdanje EXIT festivala je uskoro pred publikom. Na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Novom Sadu koji ove godine nosi i prestižnu titulu Evropske prestonice kulture.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari