Otvaranje decembarskih izložbi u Kulturnom centru Beograda 1

Kulturni centar Beograda otvara poslednje izdanje izložbi za 2019. godinu u sva tri galerijska prostora u četvrtak, 5. decembra, sa početkom u 19.

U Galeriji Artget se otvara izložba Promenada / Retrospekcija Vukice Mikača Lovren na kojoj će biti predstavljeni portreti umetnika.

Ne samo da slika treba da liči na model nego i model treba da liči na svoju sliku – ovo bi ukratko mogla biti srž „scenskih“ portreta likovne umetnice Vukice Mikače Lovren. Samo uslovno rečeno scenskih, jer ove fotografije nisu nastale na sceni, osim u retkim slučajevima.

Kreirane su uglavnom izvan scene, uz korišćenje kostima, šminke i rekvizita u nameri da se prikaže protagonist/kinja a ne junak/inja.

Teatarski rekviziti služe samo da se realizuje fotografija koja najvernije odslikava portretisanog – bio on glumac, muzičar, slikar, pisac…

Naslov izložbe „Promenada – Retrospekcija“ smislila je sama autorka tragajući za najboljim terminom koji ilustruje izbor od 38 fotografija iz opusa stvaranog četrdeset godina, koje premijerno izlaže u Galeriji „Artget“, a većinu njih i prvi put pred beogradskom publikom.

U Likovnoj galeriji biće otvorena samostalna izložba Vladimira Sekulića pod nazivom „Hotel sa četiri zvezdice“. U pitanju je ambijentalna instalacija koja u prostoru galerije pokušava da rekreira isečak iz autorove prošlosti, jednog detour-a iz 2003. godine.

Autor prilaže kratki putopis ili prilog/stejtment u kome detaljno objašnjava okolnosti i situaciju koju bi ova izložba trebalo da rekreira.

Nasuprot mnogim aktuelnim temama i fenomenima kojima se Vladimir inače bavi u svom umetničkom istraživanju (društvo, politika, ekonomija, popularna kultura, tehnologija, itd), sada se, na neki način, nostalgično vraća u prošlost.

U Galeriji Podroom biće upriličena izložba „Nemirna slika, neodlučan pogled“ kustoskinje: Lee Vene, a umetnici su: Martina Anagnostou, Melani Aronson, Love Ekenberg, Maia Guzberti, Andželika Harms, Tina Jone, „Noncitizen“, Johana Šartau, Andrej Slavik, Joana Turkan, Hulia Varela, Dafne Keramidas.

Izložba se bavi autorefleksivnim umetničkim praksama i svaki pozvani autor nastoji da ponovo sastavi svoju ličnu i profesionalnu etiku reprezentacije. Izabrani radovi redefinišu različite reprezentacije koje mi sami iznova stvaramo ali i nužni prekid sa kontinuitetom stereotipnih i problematičnih reprezentacija s kojima se svakodnevno susrećemo.

Umetnici prevode i tumače svoje shvatanje vizuelne etike u svojim svakodnevnim životima, ličnim porodičnim pričama, institucionalnim okvirima, umetničkim praksama, praksama stvaranja i konzumiranja slike.

Ova izložba je poziv na dijalog o tome kako možemo zajednički raditi i zalagati se za kritički, etički, autorefleksivni i emancipatorski diskurs o produkciji slike danas.

Izložbe su otvorene do 6. januara 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari