Korona "naredila" bioskop umesto Tvrđave 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Gran pri „Naisa“ za najbolje glumačko ostvarenje na 55. Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti Niš“ uručena je preksinoć mladom glumcu Filipu Đuriću za ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh“, u režiji Marka Đorđevića.

Nagrada „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu pripala je Ivani Vuković, za ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh“, a „Car Konstantin“ Vladimiru Gvojiću za ulogu u filmu „A. S.(25)“, rediteljke Milene Grujić.

Pošto se festival ove godine zbog epidemije korona virusa po prvi put ne održava na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, nagrade su im uručene u holu Gradske kuće, koja je inače sedište gradonačelnika i gradskih većnika.

Posle svečanosti u Gradskoj kući nagrađeni glumci poklonili su se malobrojnoj filmskoj publici u bioskopskom kompleksu Sinepleks, gde je od 10. do 15. oktobra prikazano svih 12 filmova, od kojih deset u zvaničnoj konkurenciji.

– Imali smo Filmske susrete, ali u uslovima koje je diktirala epidemija. Selekciju i program smo napravili još u junu, kada je epidemiološka situacija bila relaksiranija, i u nadi da će festival biti održan na Letnjoj pozornici, uz nešto manje prisustvo publike, ali smo ga otvorili tek sredinom oktobra, i to samo za šest dana, u salama Sinepleksa. Ispostavilo se da su niški Institut za javno zdravlje, pa i Gradski štab za vanredne situacije, koji je donosio odluke na osnovu negativnog mišljenja tog instituta, stariji od republičkog Kriznog štaba i Vlade. To mi ne ide u glavu, ispalo je, kako ja to vidim, da je vodnik naređivao generalu – kaže za Danas glumac Vladan Živković, umetnički direktor Filmskih susreta i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, koje je, zajedno sa Niškim kulturnim centrom, organizator festivala.

Živković precizira da su organizatori Filmskih susreta još u junu zatražili od republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 da im odobri prisustvo 1.000 gledalaca na Letnjoj pozornici, koja inače ima 2.800 mesta, ali da su dobili odgovor da ih, u skladu sa propisima, može biti 500.

Uprkos tome, niški Institut za javno zdravlje i Gradski štab su ocenili da nema uslova za održavanje festivala, a odluku su promenili tek nakon „zelenog svetla“ iz Beograda, koju je niški Gradski štab „napismeno potvrdio 4. oktobra“.

– I tako smo „izgubili“ ceo septembar, kada je vreme bilo lepo, te su na Letnjoj pozornici mogli da budu održani tradicionalni Filmski susreti. Ipak, dobro je što smo ih imali, i u bioskopu, jer smo na taj način sačuvali kontinuitet. Da smo ove godine napravili pauzu, sledeće godine bi to bio novi festival. Smanjili smo broj filmova u konkurenciji, prepolovili smo troškove festivala, ali smo ga održali – kaže Živković.

Održavanje Filmskih susreta naprasno je najavljeno 30. septembra na veb-sajtu Grada Niša, nakon što su gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i Gradski štab prethodno saopštili da ih neće biti.

Naime, tri sedmice ranije, 8. septembra, Gradski štab je u svojoj naredbi konstatovao da „ne postoje uslovi za održavanje“ deset kulturnih, turističkih i trgovačkih manifestacija, među kojima i Filmskih susreta.

Štab je takvu odluku doneo „imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju i mišljenje Instituta za javno zdravlje Niš“.

Gradonačelnica Sotirovski je 2. septembra precizirala da Filmskih susreta i drugih manifestacija „neće biti“ i da će one „biti odložene za neko bolje vreme, kada epidemiolozi, odnosno struka, kažu da masovnih okupljanja može da bude“.

Prazne bioskopske sale

„Nagrade su glumcima dodeljene u Gradskoj kući na moj predlog, sa kojim se nešto kasnije složila gradonačelnica Sotirovski, koja je, po informacijama koje imam, od samog početka bila za održavanje festivala uz poštovanje epidemioloških mera. Predložio sam to jer su svečano otvaranje festivala, kao i projekcije narednih dana, izgledali tužno – pred 50 do 60 ljudi u bioskopskoj sali koja ima 480 mesta. Mere su dozvoljavale da ih bude više, ali publika u Nišu očigledno nije navikla da Filmske susrete prati u bioskopu, već na Letnoj pozornici. Smatrao sam da bi i glumcima-dobitnicima nagrada bilo neprijatno da ih prime pred tako malo ljudi“, kaže Vladan Živković.

Nagrade

Žiri Filmskih susreta je Povelju za izuzetnu žensku ulogu dodelio glumici Anji Pavićević, za kreaciju u filmu „Ime naroda“ u režiji Darka Bajića, a Povelju za mušku ulogu Vojinu Ćetkoviću za ostvarenje u filmu „Grudi“ rediteljke Marije Petrović. Nagradu za najbolju epizodnu ulogu dobila je Nina Janković za uloge u filmovima „Realna priča“ reditelja Gordana Kičića i „Vojna akademija 5“ reditelja Dejana Zečevića, a isto priznanje za mušku ulogu pripalo je Andriji Kuzmanoviću za ulogu u filmu „Ime naroda“ Darka Bajića. Najbolju debitansku ulogu ostvarila je Mira Janjetović, u filmu „Asimetrija“ rediteljke Maše Nešković. Plaketa za najboljeg stranog glumca dodeljena je Goranu Bogdanu za ulogu u filmu „Otac“ reditelja Srdana Golubovića. Festivalski žiri činili su glumci Tijana Pečenčić, predsednica, i Feđa Stojanović i Jelena Mila, članovi.

Filmovi

Filmske susrete je prošle subote 10. oktobra otvorio film „Ime naroda“ u režiji Darka Bajića i „Sin“ Ines Tanović. Sutradan uveče prikazani su filmovi Srdana Golubovića „Otac“ i Marka Sopića „Ekipa“. U ponedeljak je publika mogla da vidi film „Grudi“ u režiji Marije Perović i „Asimetriju“ Maše Nešković. U utorak, 13. oktobra, prikazani su „Realna priča“ u režiji Gordana Kičića i „Moj jutarnji smeh“ reditelja Marka Đorđevića. U sredu je na repertoaru bio peti nastavak „Vojne akademije“ Dejana Zečevića i film „A. S. (25)“ u režiji Milene Grujić. U četvrtak, završne večeri, nakon ceremonije zatvaranja, prikazani su gostujući filmovi „Uprkos magli“ Gorana Paskaljevića i dokumentarni film „Broj 1“ Vladimira Ristića. Ovogodišnja nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“ dodeljena je glumcu Vojislavu Brajoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari