Kosovske zadužbine na sajmu kniga 1Foto: Fonet /TV Fonet

Na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u okviru okviru 61. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, večeras je predstavljena monografija „Zadužbine Kosova i Metohije – istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda“.

Izdanje ove knjige finasirala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a njen direktor Marko Đurić istakao je da ta knjiga na najbolji način svedoči čije je Kosovo.

Objavljivanje ove knjige, a očekujem i prevode na strane jezike, sigurno će doprineti istini o našem Kosovu i Metohiji i sudbini našeg naroda kroz istoriju na tim prostorima, napomenuo je on.

Prema njegovim rečima, podrška izdanju ove knjige i negovanju srpske duhovnosti i identiteta u južnoj pokrajini siguran su znak da srpska država nikad neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju. Govoreći o ovom delu, patrijarh Irinej je napomenuo je da je reč o obvaljivanju „kapitalnog dela koje se odnosi na sveto Kosovo, našu svetu zemljju koja predstavlja kolevku naše istorije, kulture i duhovnosti“. Sve što danas ima Srbija i čime se ponosi, tamo se u najvećoj meri začelo, razvilo i prenelo u sve srpske zemlje, istakao je patrijarh.

Monografija „Zadužbine Kosova i Metohije“ sadrži tekstoveznamenitih srpskih istoričara, teologa, publicista, umetnika, kao i istorijska dokumenta i povelje, razna saopštenja i izveštaje o hrišćanskom nasleđu Kosova i Metohije, a za predgovor su uzete reči patrijarha Pavla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari