Kragujevac: Film „Kelti” najbolji je na šestom Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu debitantskog filma 1Foto: Promo

Za najbolji film šestog kragujevačkog Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma proglašen je film „Kelti”, rediteljke Milice Tomović. U konkurenciji trinaest dugometražnih filmskih ostvarenja film „Keltiˮ izabran je na osnovu glasova publike.

Novčanu nagrada za najbolje filmsko ostvarenje na ovoj smotri, u iznosu od 60.000 dinara, obezbedio je Filmski centar Srbije i ona će biti uručena rediteljki Milici Tomović za njeno debitantsko filmsko ostvarenje.

Festival ŠIFF po šesti put je održan u Kragujevcu, od 9. do 12. decembra, pod sloganom „Poveži se filmom!”, u organizaciji Art Kvarta.

U takmičarskom programu prikazano je 13 dugometražnih debitantskih filmova iz Srbije, Nemačke, Danske, Francuske, Tajvana, Austrije, Makedonije, Hrvatske i Turske.

U revijalnom delu programa prikazana su dva filma, nagrađena AFIFS nagradom za montažu, kao i selekcija kratkog filma „Nacionalna klasa”.

Na ovogdišnjem izdanju ŠIFF-a po prvi put su dodeljene nagrade za montažu, u kategoriji „Nacionalna nagrada za najbolji montirani film“, koja je pripala Draganu Von Petroviću za filmu „Oaza”, kao i Nagrada za životno delo, koja je uručena Mihailu Iliću, jednom od začetnika srpske škole montaže i autoru knjige „Serbian Cutting”.

Ova priznanja su dodeljena u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja montažera Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari