"Kraljevi dani" Filipa Florijana 1

Izdavačka kuća Heliks objavila je novi zanimljivi roman rumunskog pisca Filipa Florijana „Kraljevi dani“, koji je s rumunskog preveo Đura Miočinović.

Interesantna je činjenica je da glavni junak ove pripovesti, u kojoj nema dijaloga, nemački zubar Jozef Štraus, koji voljom „što Božjom, što blagonaklonog mu klijenta, Njegovog veličanstva Karola I – stiže u Rumuniju, ne da bi postao veći Rumun od Rumuna, ali nipošto ne i zato da bude manje čovek od ljudi koji ga okružuju u njegovoj novoj sredini“.

Prema mišljenju književne kritike, „zaplet ovog romana, koji se zapliće od samog početka pa zato ni do kraja ne stigne baš sasvim da se rasplete, što čitaocu uopšte ne smeta – počinje ili završava se onda kad duh nasilja, a potom i jedan pogrešno protumačeni čin, primoraju naizgled flegmatičnog i samosvesnog Štrausa da stvar uzme u svoje ruke kako bi silu i nepravdu oterao iz svog života“.

Filip Florijan (1968) je novinar i pisac, autor četiri romana. Delo „Kraljevi dani“ prvi je njegov roman objavljen na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari