prvi srpski sablasni roman za decu, u izdanju Lagune. Tu nagradu tradicionalno dodeljuje međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre, a dobitniku će biti uručena na svečanosti u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 6. decembra u podne, na rođendan čuvenog dečjeg pesnika Jovana Jovanovića Zmaja.

prvi srpski sablasni roman za decu, u izdanju Lagune. Tu nagradu tradicionalno dodeljuje međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre, a dobitniku će biti uručena na svečanosti u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 6. decembra u podne, na rođendan čuvenog dečjeg pesnika Jovana Jovanovića Zmaja. Knjiga „Peti leptir“ iz pera ovogodišnjeg dobitnika nagrada „Neven“ i „Dositejevo pero“, a sada i nagrade Zmajevih dečjih igara, napeta je, uzbudljiva i nepredvidiva priča o naglom odrastanju dečaka iz beogradskog sirotišta koji otkriva da nije povezan samo s tajanstvenim ljudima i njihovim duhovima, već i sa čudesnim, providnim leptirima.
Glumica i reditelj Džodi Foster (45), svojoj kolekciji Oskara i Zlatnih globusa dodaće i nagradu „Šeri Lensing“ za liderstvo. Njoj će ovo priznanje uručiti sama Lensingova tokom 16. okupljanja Žena u svetu zabave. Prethodne dobitnice ove nagrade bile su Barbara Volters i Meril Strip.
Film Stivena Frirsa „Kraljica“ ima šanse da nizu nagrada koje je već osvojio, doda i nekoliko Evropskih filmskih nagrada koje će biti dodeljene u subotu 1. decembra. „Kraljica“ u kojoj glavnu ulogu igra Helen Miren, posle osvajanja Oskara, Zlatnih globusa i britanskih Bafta nagrada, sad je nominovana u šest kategorija za nagrade Evropske filmske akademije. Frirsov film je, pored ostalih, nominovan u kategorijama najbolji film, režija, glumica i scenario. Drugo ostvarenje po broju nominacija za 20. godišnju dodelu nagrada je „Poslednji kralj Škotske“ s pet nominacija. Favorit za nagradu za najbolji evropski film je i „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“ rumunskog režisera Kristijana Munđua, dobitnik Zlatne palme u Kanu. Ceremonija, koju će prenositi televizije 61 zemlje neparnih godina se održava u Berlinu, gde je sedište Evropske filmske akademije, a parnih u različitim evropskim gradovima. Filmove procenjuje 1.800 članova akademije koju je 1989. osnovao švedski režiser Ingmar Bergman koji je bio i njen prvi predsednik. Francuski reditelj Alan Rene dobio je za film „Privatni strahovi na javnim mestima“ (Private Fears in Public Places) nagradu kritike Evropske filmske akademije (Prix Fipresci), saopšteno je u Berlinu. Tim priznanjem odaje se počast Reneu kao jednom od najvećih evropskih reditelja koji je odlučujuće uticao na razvoj modernog filma, saopštili su EFA i Međunarodno udruženje filmskih kritičara (FIPRESCI). Nagrada će mu biti uručena na ceremoniji dodele nagrada EFA, 1. decembra u Berlinu. Počasnu nagradu na ceremoniji dobiće Žan-Lik Godar.
Novi Bečej od 5. do 9. decembra domaćin je prvom Sajmu omladinskih ideja, na kojem će se predstaviti omladinske i organizacije koje se bave mladima, institucije koje se na bilo koji način bave mladima kao i predstavnici biznis sektora koji će ovde predstaviti svoje programe za mlade. Ovo je prilika da se mladi Novog Bečeja i okoline međusobno upoznaju, da sagledaju mogućnosti aktivizma, samoorganizacije i omladinskog građanskog aktivizma, kaže organizator Saša Dujin. Sajam se otvara izložbom fotografija, u organizaciji društva za inkluziju „VELIKIMALI“ iz Pančeva. Četvrtak i petak su dani predviđeni za klasične sajamske aktivnosti, distribuciju promotivnog materijala i prezentaciju projekata, programa i ideja mladih i za mlade. Subota i nedelja su predviđeni za slobodne aktivnosti mladih, kada se očekuju sportsko-kulturološki programi i aktivnosti. Očekuje se učešće oko stotinu organizacija i institucija. Sajam je dobio i institucionalnu podršku Fonda za razvoj neprofitnog sektora Vojvodine, Federacije nevladinih organizacija Srbije, Ministarstva omladine i sporta. Sajam zajednički organizuju PAAD centar za sociokulturološke izuzetnosti, Dom kulture opštine Novi Bečej i Srednja škola Novi Bečej – projekat „Multiplikacija živeti tolerantno“, uz podršku SO Novi Bečej.
Životna storija reditelja Romana Polanskog i istinita priča o preživelima u avionskoj nesreći 1972. godine u Andima koji su, da bi preživeli, postali kanibali, biće glavni hitovi predstojećeg Sandens filmskog festivala. U pitanju su dva dokumentarca – „Roman Polanski: Wanted and Desired“ Marine Zenović i „Stranded: I’ve Come From a Plane That Crashed on the Mountains“, koji su na programu sa još 121 filmom, od čega će 87 premijerno biti prikazani. Filmovi dolaze iz 25 zemalja, a publika u Park sitiju će ih gledati od 17. do 27. januara. Inače, 32 filma će biti u trci za nagrade, kako u dramskoj tako i u dokumentarističkoj kategoriji. Na dolazećem Sandensu naći će se i filmovi s Vinonom Rajder, Nikom Noltijem, Anđelikom Hjuston i Polom Đamatijem, a među interesantnim dokumentarcima biće i priča o muzičarki Pati Smit, ali i o Palestincima koji koriste rep muziku u borbi protiv Izraela u delu „Slingshot Hip Hop“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari