Kristal Pajt dobitnica Nagrade Jovan Ćirilov – za korak dalje 1foto RAHI REZVANI 2022_print

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ u okviru 20. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je čuvenoj kanadskoj koreografkinji Kristal Pajt. Nagrada se dodeljuje za komad „Figure u izumiranju“ u izvođenju Holandskog teatra igre (NDT 1), 7. i 8. aprila 2023. godine, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Čuvena kanadska koreografkinja Kristal Pajt na scenu je iznela jednu od najvažnijih tema savremenog vremena u ovom komadu koji tretira klimatske promene i globalno zagrevanje.

Na gotovo literarni način, uz nadmoćne slike i jedinstven koreografski jezik, napravljen je uznemirujuć pozorišni dokumentarac o izumrlim životinjskim vrstama i nestalim glečerima.

„Više od milion vrsta suočava se sa izumiranjem, a Pajt neke od njih dočarava koristeći tela igrača. Graciozni talasi jata ribica i džinovski rogovi pirinejskog kozoroga koji se nose na rukama umetnika, deluju kao raširena krila Ikara… Slike koje stvara Kristal Pajt dokazuju da se jedna izuzetno ozbiljna tema može tretirati kroz pokret i to na ovako otrežnjujući i zanimljiv način”, navodi se između ostalog u saopštenju žirija.

Uručenje nagrade planirano je u okviru 21. Beogradskog festivala igre.

Prethodni laureati su: Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar, Jakopo Godani, Gabrijela Karizo i Frank Šartije, kao i Hofeš Šehter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari