Kucijev novi roman u konkurenciji za Bukerovu nagradu 1Foto: Wikipedia

Novi roman dobitnika Nobelove nagrade za književnost DŽona Maksvela Kucija našao se u širem izbor za Men Bukerovu nagradu, iako će knjiga biti objavljena tek u septembru.

 Južnoafrički književnik je svojevremeno bio prva osoba koja je čuveno priznanje za književnost na engleskom jeziku dobila dva puta – 1983. godine za „Život i doba Majkla K.“ i 1999. za knjigu „Sramota”. Ovaj put nominovan je za naslov „The Schooldays of Jesus”, nastavak njegovog romana iz 2013. godine „Isusovo detinjstvo” koji kafkijanskim jezikom raspliće osnovni hrišćanski mit.

Na spisku za Men Bukerovu nagradu je 13 autora, od kojih je šest žena, odnosno pet pisaca iz Sjedinjenih Američkih Država, šest iz Velike Britanije, jedan iz Kanade i jedan iz Južne Afrike.

Predsednica žirija Amanda Forman izjavila je da je u poslednjih godinu dana objavljeno jako mnogo vrlo kvalitetnih knjiga. „Svaki naslov koji smo pročitali izazvao je intenzivnu diskusiju i strasne debate o tome šta je roman i šta roman može biti”, kazala je Forman. Ona je dodala da se knjige koje su se našle u širem izboru različite, te da se bave i istorijskim i savremenim temama, da su i satire i polemike, kao i da su autori i etablirani pisci i debitanti. Zanimljivo je da se na listi nominovanih za nagradu našao i jedan triler.

Uži izbor biće objavljen 13. septembra, a ko će osvojiti nagradu od 50.000 funti biće poznato 25. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari