Kulturno umetničko društvo “Pionir” iz Zrenjanina ove godine obeležava 45 godina od osnivanja i delovanja na zrenjaninskoj muzičkoj sceni. Osnovani su 1976. godine, od početka rade amaterski a kroz muziku, igru i pesmu, neguju folklor svih naroda koji žive kod nas.

Poslednjih godina “Pionir” okuplja oko 120 članova svih uzrasta, koji u sastavu muzičkog orkestra i igračkih sastava učestvuju na raznim manifestacijama širom zemlje i sveta.

-Učestvujemo na koncertima, smotrama i festivalima u zemlji, a bili smo i u Rumuniji, Mađarskoj, Španiji, Ibici, Nemačkoj, Bugarskoj, Italiji, Venecueli, Kostariki, Argentini, Panami. Naš program je izvoran, raznovrstan, dinamičan i popularan. Dugogodišnju saradnju ostvarujemo sa našim prijateljima iz Kostolca, Aranđelovca, Čačka, Kosovske Mitrovice, Šapca, Novog Sada, Bašaida, Sečnja, Kleka i drugih mesta, sa kojima već 25 godina organizujemo festival pod nazivom „Oni koji dolaze“ a učesnici su deca do 12 godina – objašnjava predsednik KUD “Pionir” Radovan Moldovan.

Orkestar svira isključivo uživo, bez električnih instrumenata sve žanrove izvorne muzike.Izvorni sastav u svom repertoaru ima igre iz Vojvodine, svih delova Srbije, Rumunije, Makedonije.

-Učesnici smo festivala „Deca igraju za mir u svetu“ koji se održava jedne godine u nekoj od Evropskih država a sledeće domaćin festivalu je neka od država Latinske Amerike. Takođe već osam godina učesnici smo na festivalu „Slovenske muzike“ koji se održava u Moskvi.

KUD je i organizator folklornog festivala „LALA“ u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom Zrenjanina u okviru poznate gradske manifestacije Dani piva – priča Moldovan.

Kako kaže, društvo „Pionir“ može samostalno da izvede celovečernji program u trajanju do tri sata.

Pored četiri folklorna ansambla i orkestra u društvu radi aktivno ženska pevačka grupa, nekoliko pevača kao i glumac.

Aktivni su i u školovanju sopstvenih stručnih kadrova, kako za igračke ansamble tako i za grupu pevača, orkestar i soliste.

Tradiciji „Pionira“ biće posvećena posebna izložba u Kulturnom centru Zrenjanina od 12. do 21. avgusta, sa brojnim folklornim eksponatima, od narodnih nošnji, nagrada i pohvala do velikog broja fotografija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari