Kuda nas vode neznanje, poricanje, zaborav, da li je solidarnost u nestajanju: Gošća iz Slovenije Renata Selecl u Filozofskom teatru 1Foto promo Bitef teatar

Filozofski teatar, sada već tradicionalni program Bitef teatra koji otvara važna društvena i egzistencijalna pitanja savremenog sveta, u utorak, 23. aprila u 20 h, pred našu publiku dovodi Renatu Selecl, poznatu slovenačku filozofkinju i sociološkinju koja pripada pokretu teorijske psihoanalize.

Zašto nas mogućnost neprestanog izbora u kapitalizmu nije učinila srećnima i kako je ideja slobode izbora postala tiranija izbora? Šta nas tera da „ubijamo“ ono što najviše volimo i da li moramo stalno da želimo ono što nam je nedostupno? Da li živimo u vreme konstantne anksioznosti, antidepresiva i nasilja pitajući se ko je za to zapravo odgovoran?, samo su neka od pitanja o kojima će sa Renatom Selecl govoriti dramska spisateljica i građanska aktivistkinja Maja Pelević, koja je moderatorka razgovora.

U Filozofskom teatru biće otvorene i teme da li je anksioznost ultimativna prepreka sreći, koliko nas je kao pojedince preoblikovala pandemija korona virusa, i da li smo posle nje u društvenom smislu postali još pasivniji i manje solidarni.

U svom izlaganju Renata Selecl posebno fokusira pitanja kako u vremenu postistine koje je određeno konstantnim prilivom informacija i dezinformacija odbijamo da nešto saznamo, kada je bolje da nešto ne znamo, i zašto nekada želimo da ne znamo.

Renata Salecl u svom radu spaja pravo, kriminologiju i psihoanalizu, s posebnim fokusom na analizu odnosa između poznog kapitalizma koji uzdiže „mogućnost izbora“, i naglašenih osećanja anksioznosti i krivice kod postmodernih subjekata.
Autorka je više knjiga, od kojih su najznačajnije „(Per)verzije ljubavi i mržnje“, „O anksioznosti“, „Tiranija izbora“ i „Strast za neznanjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari