Kulturni centar Grad slavi 8. rođendan 1Foto: Neda Mojsilović

Osnovan je u aprilu 2009. godine u starom magacinu iz 1884, na obali reke Save, u delu Beograda (Savamala) kojim su do tada prolazili samo teški kamioni, teretni vozovi i tek po koji zalutali prolaznik…

Evropski centar za kulturu i debatu, poznatiji kao Kulturni centar Grad, postao je i zaživeo kao nezavisna institucija kulture, prepoznat na kulturnoj mapi ne samo Beograda, Srbije i regiona, već i mnogo šire. Sa velikim brojem raznovrsnih programa koji se svakodnevno odvijaju, KC Grad već osam godina okuplja brojnu publiku različitih generacija. KC Grad je tokom ovog perioda istrajno razvijao svoje programe među kojima su već prepoznatljivi muzički, godišnji program Velike galerije, Artist in residence, Moda za poneti, Delikatesni ponedeljak…

Kulturni centar Grad slavi 8. rođendan 2

Foto: Nemanja Stojanović

U galerijskom programu KC Grad-a izdvajaju se izložbe savremene vizuelne umetnosti u okviru Godišnjeg programa kao i izložbe posvećene primenjenoj umetnosti i dizajnu. Godišnji program Velike galerije svake godine formira se na osnovu odabira međunarodnog žirija. Među mnogim izložbama koje promovišu primenjenu umetnost i dizajn svakako je značajan i projekat pokrenut 2015. godine pod nazivom Velikani grafičkog dizajna, sa ciljem podsećanja ali i arhiviranja i digitalizacije radova značajnih velikana domaće scene. Takođe, jedna od novina u oblasti dizajna jeste  Gradstor Design Hub, posvećen promociji i plasiranju radova domaćih dizajnera otvoren je kao zasebna celina u oktobru 2016. godine u Pop Lukinoj 1.

U svojoj devetoj godini KC Grad nastavlja dalje, uz pomoć starih i novih kolega, saradnika i partnera iz zemlje i inostranstva. Tokom 2017. pokrenuto je nekoliko novih programa – debatni ciklus Gradske priče, književni program Predgovor, serijal posvećen pop-kulturi Dekodiranje itd. Veliku pažnju KC Grad posvećuje i saradnji sa drugim institucijama u Srbiji, Tokom 2017. u okviru različitih projekata uspostavljena je saradnja sa Centrom za kulturu Sopot, Centrom za kulturu Svilajnac, Muzejem naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, obnovljena saradnja sa Specijalnom bolnicom centralnog zatvora u Beogradu.

Kulturni centar Grad slavi 8. rođendan 3

Foto: Nemanja Stojanović

Artist in residence program KC Grad-a razvija se od 2012. godine, a u okviru njega su u Srbiji gostovali umetnici iz Japana, Amerike, Holandije, Švedske, Nemačke, Finske, Velike Britanije, Švajcarske, Francuske, Španije, Austrije, Bosne i Hercegovine. Tokom juna 2017. gost Kc Grada i Beograda biće i berlinski fotograf Sven Marquardt, poznat i kao vratar u jednom od najčuvenijih tehno klubova u svetu – Berghain-u u Berlinu. Fotografišući portrete i situacije iz svog okruženja Sven je postigao veliki uspeh kao umetnik. On će u Beogradu predstaviti deo svog rada u Velikoj galeriji, a tokom boravka radiće na seriji novih fotografija inspirisanih našim gradom. U periodu od septembra do kraja novembra švedski umetnici Carl Michael von Hausswolff i Thomas Nordanstand boraviće u Srbiji i BiH i raditi na prikupljanju materijala za novi umetnički rad. Svoje video radove nastale u Japanu, Egiptu i Americi predstaviće u okviru međunarodne izložbe kojom se finalizuje petogodišnji evropski projekat Frontiers in retreat u kom je Kc Grad jedan od sedam partnera. U okviru iste izložbe predstaviće se i umetnici iz Srbije, Finske, Francuske, Španije.

Kulturni centar Grad slavi 8. rođendan 4

Foto: Neda Mojsilović

KC Grad će 8. rođendan obeležiti 19. aprila u 19h kada će biti otvorena izložba B8 koju će i sami posetioci moći da kreiraju (preko 700 plakata za događaje u protklih osam godina na formatu B8) i koncertom međunarodnog benda Super 8 koji čine NJ.E. ambasador Kraljevine Holandije Henk van der Dool (klavijature), Max Kochetov (sax), Dušan Damnjanović (bubanj), Miloš Čolović (kontrabas) i Hayden Chisholm (sax).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari