"Kulturni obrazac" za posvećeni rad 1Foto: Jovan Njegović Drndak

Zrenjaninci mogu biti zadovoljni onim što je obeležilo godinu za nama, a proteglo se na dve pozorišne sezone, uprkos manjoj produkciji i hroničnom nedostatku para ne samo za kulturu, već pozorište uopšte.

Godinu 2019. završili su značajnim priznanjem za posvećeni rad u korist kulture, za šta su od Ministarstva kulture Republike Srbije dobili nagradu „Kulturni obrazac“.

S obzirom na to da je kalendarska godina započela dobijanjem Sretenjskog ordena drugog reda, povodom 180 godina rada Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, dva značajna priznanja izdvojiće ovu godinu u hronologiji zrenjaninskog teatra, koja je krunisana i samom činjenicom toliko dugog pozorišnog života.

U repertoarskom pogledu, iskorak je napravljen postavkom mjuzikla o istoriji grada i pozorišta „Bilo jednom u Banatu“, koji je u tekućoj godini nastavio da niže uspehe i priznanja.

Na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, čiji je Zrenjanin bio domaćin tokom aprila, mjuzikl je osvojio nagrade za kolektivnu igru i kostim.

Sa druge strane, na 20. Lut festu zrenjaninski lutkari osvojili se sa još jedno priznanje, nagradu za animaciju dobio je Andrija Poša, za tumačenje lika psa u predstavi „Carski pevači“.

Stari prijatelj ove kuće, reditelj LJuboslav Majera, obnovio je saradnju sa zrenjaninskim pozorištem pa je tokom jeseni postavljen novi komad, drama „Gospodin Mokinpot“.

Za početak prošle godine bila je rezervisana drama „Zlostavljanje“ po motivima pripovetke Ive Andrića, a u režiji Momčila Miljkovića.

Na Lutkarskoj sceni pripremljena je predstava „Pepeljuga“ u režiji Helge Lazar, na srpskom i mađarskom jeziku, a novi komad imao je i prvak lutkarstva Jovan Caran, pod nazivom „Divljožder“.

Zrenjaninsko pozorište oprostilo se u 2019. od starog barda glumišta i nekadašnjeg upravnika Save Damjanovića, koji je pored pozorišta ostvario niz značajnih uloga u serijama i filmovima, od kojih su najpoznatije „Osma ofanziva“, „Pop Ćira i pop Spira“ „Nizvodno od sunca“,“Sutjeska“, „Široko je lišće“.

Preminuo je i Vladimir Grubanov, dugogodišnji upravnik Lutkarske scene ovog pozorišta i član najznačajnijih pozorišnih foruma. Na kraju godine zaposleni u zrenjaninskom pozorištu oprostili su se i od Aleksandra Bogdanovića, glumca koji je tokom karijere igrao u njihovom dramskom ansamblu, a tragično je nastradao u Osijeku krajem godine.

Dve značajne monografije

Godinu su obeležile i dve značajne monografije bez kojih bi rad teatra bio manje vidljiv – drugo obnovljeno i dopunjeno izdanje Monografije Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ (1946-2006) autora Stanka Ž. Šajtinca i nova monografija NP „Toša Jovanović“ (2006 – 2019) autora Dragana Rajačića, bivšeg upravnika ove kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari