Kusturica: FEST je preživeo

Ostavite komentar


  1. Maske su konacno pale. Sada priznaje ono sto je svakom iole pametnom oduvek bilo jasno.Iza lazi nekakvog "antiglobalizma"krije se ,ono sto je pre dvadaesetak,petnestak,desetak godina vesto krio.Konacno da se zna kojoj politickoj opciji pripadaju on i njegovi prijatelji,i oni kod kojih ide u Moskvu.Ali,nisu oni komunisti.Oni su boljsevici,ili jos preciznije nacionalboljsevici.Samo cekaju pravi trenutak da se pokazu u onom svetlu u kakvom su se pokazali za vreme i narocito posle II svetskog rata. Otimanje tudje imovine i skidanje neduznih glava.A i u ovim skorasnjim "balkanskim"ratovima samo su posli tragom svojih oceva.Mnogo puta sam dosad pokusao da dam komentar na ovu temu,i nikada mi ga niste objavili,pa pomisljam da vam je redaktura puna"intelektualaca u tranziciji",dajte jednom da se cuje drugacije misljenje!

  2. Onda kada su se oko FESTA okupljali entuzijasti FEST je bio ono što jeste, Čolić, Makavejevi Zelenović su dostizali zvezdane trenutke dovodeći, što no reče Kusta: "Nema ko od glumaca i autora u ono doba nije stigao u Beograd."… I on, tada već sa "Ocem…" i ja, običan filmofil smo se tiskali uz Sema Pekimpoa, Pitera Bogdanovića, Džeka Nikolsona, sedeli pored Paskal Peti, Ursule Andres i naravno pili sa Mirom Banjac i Slavkom Štimcom… Više smo vremena provodili družeći se posle projekcija jer smo ih mogli gledati dva puta, jednom dan pre na novinarskim projekcijama a posle na gala premijerama. u to vreme je u Beogradu bilo oko 40-tak kino sala, Fest se prikazivao u Kozari, Domu Sindikata i Domu Omladine, neki autorski u Bgd Kulturnom Centru… Pothodnik u Nušićevoj je radio 24 sata i prodavano je na tone pečenih pilića… Kozara je izgorela, dom sindikata je baš sindikalni a Sava Centar više priliči koncertima ocvalih pevačica lakih nota koje moraju da upotrebe duplu dozu "Korege" da im ne bi ispalo zubalo dok pevaju… Da remiziram. FEST je ipak institucija i može doživeti preporod tek izgradnjom ili privođenjem nameni nekih od mnogobrojnih napuštenih zdanja.

  3. @Faruk. Da "Kustendorf" je zaista najbolji (takva je bila npr "Mala Pula" i "Letnja škola filma Medulinu") i ja sam predložio da FEST bude nešto kao Kandidat ili Venecija da npr. Skadarlija, Bajlonijeva pivara, Dom VS, bioskop "Balkan" i Dom Omladine budu jedan filmski centar gde bi se održavale filmske škole i seminari, tematski karnevala (Ratovi Zvezda, Kum, Boni i Klajd ili Maratonci trče počasni krug) jedino tako FEST da preživi. Uz pomoć državnog režisera sigurno neće.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.