Kusturica: FEST je preživeo 1

Beogradska publika je oduvek bila prava mera za vrednost jednog filma, a ja sam se uvek trudio da je dovedem do ushićenja, pa nema razloga da beogradska projekcija filma „Na mlečnom putu“ ne bude najbolja, izjavio je režiser Emir Kusturica, čiji novi film svečano otvara ovogodišnji FEST.

Fest je preživeo. On je kao naša država, pokušava da nađe svoje mesto među festivalima kao i država među drugim državama, kazao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, FEST je bio mezimče Amerike i Evrope, jer su svi filmovi stizali do rumunske i bugarske gvozdene zavese.

Nema ko od glumaca i autora u ono doba nije stigao u Beograd. Kada je srušena Jugoslavija meni je bilo žao pa sam, koliko je to bilo moguće, pomogao FEST, izjavio je Kusturica, oenivši da je on u zlatnim godinama bio ogledalo svetskog filma.

Mislim da bi trebalo nastavi s onim što je ostalo iz tog doba: velika autorska dostignuća i veliki filmovi, jer je to ono što bi FEST trebalo da bude u budućnosti – pozornica na kojoj se smenjuju najznačajniji autorski poduhvati sveta, rekao je Kusturica.

Kako je ukazao, nikad nijedan film koji proizvodi potres u duši i koji ushićuje ljude nije pravljen tačno po scenariju.

Pošto sam ja tanak glumac, ali dobar komunista, moja uloga je bila da pratim rad Monike Beluči i Slobode Mićalović. Oduševljen sam njihovim kreacijama, koje su i meni pomogli da budem reditelj, ali i glumac komunista, izjavio je proslavljeni režiser, koji je prvi put u svom filmu odigrao i glavnu mušku ulogu.

Posle Festa, film „Na mlečnom putu“ će biti na redovnom bioskopskom repertoaru, a Kusturica smatra da je moguća šira komunikacija zato što film ‘barata’ potresnim, dramatičnim, ali i duhovitim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari