Kusturica: FEST premostio nevolje 1Foto: Fonet / Imre Szabo

FEST je uspeo da premosti nevolje, evo ga opet u punom sjaju i sada ulazimo u novu staru fazu u kojoj bi FEST privukao filmove koji nisu tržišni

To je izjavio danas režiser Emir Kusturica, na konferenciji za novinare pred večerašnje otvaranje festivala, na kojoj su bile i glumice Monika Beluči i Sloboda Mićalović, kao i gradonačelnik Siniša Mali.

Kusturica je rekao da je FEST nastao kada je slogan bio „dobar čovek – pravi komunista“, kada je SFRJ bila granica gvozdene zavese.

Ovde smo gledali filmove koji se nisu prikazivali u zemljama na istoku, rekao je on i dodao da je film kao oruđe umetnosti ostao da živi, iako se promenila ideja o komunistima kao pravim ljudima.

Govoreći o svom filmu „Mlečni put“ koji otvara FEST, on je rekao da je na njemu radio kao i na svom prvom filmu sa punim uverenjem da sve zna i da ne zna ništa.

Kusturica je podsetio da se udaljio od filma dok se bavio drugim projektima i da se filmskom stvaralaštvu vratio ovim filmom.

Zvezda filma italijanska glumica Monika Beluči je izrazila zadovoljstvo što ju je Kusturica zvao jer ceni njegov dosadašnji rad.

Ovaj film pokazuje koliko Emir poštuje žene jer je napisao dve sjajne ženske uloge, rekla je ona.

Za umetnika je najvažnije da se ne dosađuje, a sa Emirom se nikada ne dosađujemo i ja sam puno naučila radeći sa njim, izjavila je Monika Beluči.

Glumica Sloboda Mičalović, koji tumači drugu žensku ulogu u Kusturičinom filmu, je ocenila da je veoma važno očuvati atmosferu oko FEST.

Prvi put sam svedok da ovaj grad poslednjih mesec dana živi za FEST i to smatram jako važnim za buduće filmske stvaraoce, rekla je ona.

Ovogodišnji FEST je potvrda da je Beograd kulturna prestonica ovog dela Evrope, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On se zahvalio Kusturici i Moniki Beluči što su došli na otvaranje festivala na koji, po njegovim rečima, dolazi sve veći broj filmova i zvezda kao rezultat napora uloženih u protekle tri godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari