Vinsent van GogFoto: Minke Wagenaar / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons

 

Dok se hrana i kultura međusobno dopunjuju poput sira i vina, istoričari umetnosti očigledno nisu gurmani, a nedavno ispravljena greška Muzeja Van Goga u Amsterdamu je dokaz za ovu tvrdnju.

Mrtva priroda Vinsenta van Goga iz 1887, dugo nazivana „Crveni kupus i crni luk“, preimenovana je nakon što je kuvar iz Utrehta primetio da je „crni luk“ na slici u stvari glavica belog luka.

Kuvar Ernst de Vite, koji je posetio muzej prošle godine, kasnije je pisao njegovom osoblju da sumnja da je došlo do zabune u imenovanju povrća. Kada je tražen dokaz, De Vite, koji je video mnogo korenastog povrća na poslu i takođe je vizuelni umetnik, napravio je sa svojom suprugom PowerPoint prezentaciju koja ukazuje na stilske razlike između glavica (belog) luka na ovoj slici i crnog luka prikazanog na Van Gogovoj slici „Mrtva priroda oko tanjira crnog luka“ iz 1889. godine.

Kuvar je takođe snimio video u kome je pokazao razlike između mnogih vrsta luka. U njemu je takođe skrenuo pažnju da je Van Gog na slici sa spornim naslovom prikazao i čenove koji se naziru ispod ljuske glavice belog luka.


Nakon provere sa svojim internim istraživačkim timom i nezavisnim istraživačem, Muzej Van Goga se složio sa kuvarom i promenio ime dela slavnog slikara. Ono se sada zove „Crveni kupus i beli luk“.

De Vit je izjavio da je zadovoljan što je muzej ozbiljno shvatio njegovu zamerku za naslov slike, a inspirisan Van Gogovim delom, on je odlučio da napravi novi specijalitet u svom restoranu. U pitanju je poširani crveni kupus sa sosom od belog luka, koji je preliven apsintom, omiljenim alkoholnim napitkom čuvenog holandskog umetnika.

Izvor: Design Taxi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari