Lara Končar prva laureatkinja nagrade „Zagorka Golubović“ 1Foto: Pixabay/ElasticComputeFarm

Novoustanovljena nagrada “Zagorka Golubović”, koju će Institut za filozofiju i društvenu teoriju ubuduće tradicionalno dodeljivati za najbolji angažovani istraživački rad objavljen u naučnom časopisu ili zborniku naučnih radova, pripala je Lari Končar, studentkinji doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Lara Končar je osvojila ovo visoko priznenje za rad „O položaju i iskustvima sezonskih radnica u poljoprivredi u savremenoj Srbiji. Može li se govoriti o elementima strukturnog nasilja“, a na prvom raspisanom konkursu za nagradu prijavilo se osam kandidata i kandidatkinja.

Komisija – Jelena Vasiljević, Adriana Zaharijević, Ivica Mladenović (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Ildiko Erdei (Filozofski Fakultet Univerziteta u Beogradu) i Srđan Radović (Etnografski institut SANU), jednoglasno je predložila Laru Končar za dobitnicu nagrade “Zagorka Golubović”.

Kako se navodi u saopštenju, Lara Končar je nagrađena zbog angažovanog ispitivanja strukturnog, institucionalnog i drugih vidova nasilja i isključenosti žena u radnoj sferi, s fokusom na sferu sezonskog poljoprivrednog rada.

Njen rad tematizuje aktuelni društveni problem, čiji značaj prevazilazi granice naše zemlje, te svojim fokusom na praktično-političke uslove koji ga omogućavaju, predstavlja i poziv da se promisle putevi koji bi vodili njegovom rešavanju.

Zagorka Golubović (1930-2019) je jedna od utemeljivača socijalne antropologije u Srbiji i osnivačica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Bila je jedina žena u najužem jezgru naše najznačajnije filozofske škole „Praxis“.

Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu je u njenu čast od 2021. godine ustanovio nagradu „Zagorka Golubović“ koja je namenjena mlađim istraživačima i istraživačicama za angažovani istraživački rad.

Nagrada se dodeljuje za najbolji tekst objavljen u naučnom časopisu ili zborniku naučnih radova koji na angažovani način pristupa regionalnim (jugoistočna Evropa) ili širim društvenim problemima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.