Lara Končar prva laureatkinja nagrade „Zagorka Golubović“ 1Foto: Pixabay/ElasticComputeFarm

Novoustanovljena nagrada “Zagorka Golubović”, koju će Institut za filozofiju i društvenu teoriju ubuduće tradicionalno dodeljivati za najbolji angažovani istraživački rad objavljen u naučnom časopisu ili zborniku naučnih radova, pripala je Lari Končar, studentkinji doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Lara Končar je osvojila ovo visoko priznenje za rad „O položaju i iskustvima sezonskih radnica u poljoprivredi u savremenoj Srbiji. Može li se govoriti o elementima strukturnog nasilja“, a na prvom raspisanom konkursu za nagradu prijavilo se osam kandidata i kandidatkinja.

Komisija – Jelena Vasiljević, Adriana Zaharijević, Ivica Mladenović (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Ildiko Erdei (Filozofski Fakultet Univerziteta u Beogradu) i Srđan Radović (Etnografski institut SANU), jednoglasno je predložila Laru Končar za dobitnicu nagrade “Zagorka Golubović”.

Kako se navodi u saopštenju, Lara Končar je nagrađena zbog angažovanog ispitivanja strukturnog, institucionalnog i drugih vidova nasilja i isključenosti žena u radnoj sferi, s fokusom na sferu sezonskog poljoprivrednog rada.

Njen rad tematizuje aktuelni društveni problem, čiji značaj prevazilazi granice naše zemlje, te svojim fokusom na praktično-političke uslove koji ga omogućavaju, predstavlja i poziv da se promisle putevi koji bi vodili njegovom rešavanju.

Zagorka Golubović (1930-2019) je jedna od utemeljivača socijalne antropologije u Srbiji i osnivačica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. Bila je jedina žena u najužem jezgru naše najznačajnije filozofske škole „Praxis“.

Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu je u njenu čast od 2021. godine ustanovio nagradu „Zagorka Golubović“ koja je namenjena mlađim istraživačima i istraživačicama za angažovani istraživački rad.

Nagrada se dodeljuje za najbolji tekst objavljen u naučnom časopisu ili zborniku naučnih radova koji na angažovani način pristupa regionalnim (jugoistočna Evropa) ili širim društvenim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari