Koliko izveštaj Saveta Evrope u kojem se ističu postupci krađe izbora - zaista pogađa Vučića ? 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U izveštaju koji je izneo Štefan Šenah, poslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, danas, na redovnom zimskom zasedanju, fokus je stavljen na to da izbori u Srbiji, u političkom smislu, nisu bili pošteni.

Iako je predsednik Srbije, danas, napadajući nezavisne medije od njegovog uticaja, istakao da su propustili da taj izveštaj prenesu, odnosno da izveštaj obiluje pozitivnim ocenama izbornog procesa u Srbiji, to svakako nije bio slučaj.

Štefan Šenah je ukazao na brojne nepravilnosti, od falsifikovanih glasačkih listića, preko mobilnost glasača, koja je bila ograničena, sa akcentom na prisustvo takozvane migracije birača ali i sveprisustvo predsednika Srbije u izbornoj kampanji.

– Predsednik treba da sjedinjuje zemlju a on je bio jedan od glavnih aktera u tom celom sukobu koji je postojao – rekao je Šile, aludirajući na napade režima na novinare o opozicione političare.

Takođe, naveo je da je čak 92 odsto medijskog sadržaja bilo je za predsednika I vladajući režim, a tek osam za opoziciju.

Pred Savetom Evrope, međutim, nije pozvano na međunarodnu istragu niti na nepriznavanje izbornih rezultata.

Prema rečima Dejana Bursaća, istraživača Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, izveštaj SE nije bio onoliko kritičan koliko bi to, kako kaže, opozicija želela.

– Ali, i da je strožiji, nisam siguran šta bi tačno mogli da izvedu sa njim. Čini mi se da su izbori stara vest za većinu glasača u Srbiji. Izborne neregulanosti jesu tema na kojoj opozicija treba da insistira, ali nisam sigurna koliko glasače pogađa to što neke međunarodne institucije pišu izveštaje – kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, možda bi trebalo pronaći neki novi način da se to glasačima predstavi, ukoliko žele da nastave da insistiraju na toj temi, a “vidim da iz opozicije to žele”.

Koliko izveštaj Saveta Evrope u kojem se ističu postupci krađe izbora - zaista pogađa Vučića ? 2

– Ne bi trebalo da taj narativ prepuste dsamo međunarodnim institucijama, za koje prosečan glasač u Srbiji i ne haje previše…, smatra on.

Kako dodaje, treba imati u vidu da na proleće, dakle, za samo par meseci dolaze i lokalni izbori, u velikom broju opština.

– Opozicija ne sme da dozvoli sebi da ostane zarobljena u pričama o nepravdama koje su se desile pre mesec i po dana… Jer, to glasačima, vrlo verovatno, izgleda opet kao nekakvo kukanje… Kao nekakav nedostatak plana, I slično – ističe Dejan Bursać.

Aleksandar Vučić će opet da igra njegovu standardnu igru u kampanji, napominje, i da igra na pobedu, dok se opozicija bavi velikim nepravdama koje su im nanete.

– Glasači, koliko god to jeste teško čuti, ne vole. Oni vole da je nešto odlučno, pozitivno, da postoji jedan pobednički plan… A, svs ta kukanja im izgledaju, vrlo, vrlo negativno. Mislim da to nije dobra strategija za dolazeće lokalne izbore – zaključuje Dejan Bursać.

Podsetimo, u izrazito kritičkim tonovima, kao nikada tokom deset godina vladavine Aleksandra Vučić, oglasile su se gotovo sve međunarodne institucije, oštro kritikujući ivdašnji režim i upućujući naznake na tešku izbornu krađu.

Neki od vrlo značajnih evropskih zvaničnika traže da EU ne prizna izbornu pobedu SNS i da sprovede međunarodnu istragu izbornog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari