Lars fon Trir: Čini se da je zaboravljena fraza iz vremena kada je pacifizam važio za vrlinu 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

I ruski životi su važni, rečenica je koja je izazvala kontroverze u svetskim medijima, a izrekao ju je slavni danski sineasta Lars fon Trir.

Kako piše Nova.rs, danski reditelj Lars fon Trir prinuđen je da se brani nakon burnih reakcija na njegov post na Instagramu u kojem je kritikovao donaciju borbenih aviona F-16 Ukrajini.

Lars fon Trir: Čini se da je zaboravljena fraza iz vremena kada je pacifizam važio za vrlinu 2
Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

– I ruski životi su važni! – napisao je Fon Trir, a da napiše ovu rečenicu isprovocirala ga je poseta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Danskoj pre neki dan. Tada su Zelenski i danska premijerka Mete Frederiksen lično „pregledali“ avione F-16 koji će Danska isporučiti Ukrajini.

Fon Trir se obratio putem društvenih mreža „gospodinu Zelenskom i gospodinu Putinu, ali nikako nevažno i gospođi Frederiksen“, jer je, kako je ocenio reditelj „kao neko do ušiju zaljubljen, pozirala u kokpitu jedne od najstrašnijih mašina za ubijanje našeg vremena“, a pride se i cerila…

Iako ovaj Fon Trirov post nije bilo moguće komentarisati, opet je privukao ogromnu pažnju. A naročito ruskih i ukrajinskih medija. Odmah je Aleksij Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, podelio objavu reditelja na Tviteru uz komentar:

– Rat nije film u kojem glumci igraju život i smrt. Iza svakog živog ruskog teroriste stoji mrtav Ukrajinac. Izbor između dželata i žrtve postaje tragedija kada se umetnik opredeli da stane na dželatovu stranu.

Lars fon Trir: Čini se da je zaboravljena fraza iz vremena kada je pacifizam važio za vrlinu 3

Danilov je naglasio kako Ukrajinci već dugo žive u okrutnoj stvarnosti u kojoj su Rusi ubice i na kraju mu je uputio poruku:

– Zamislite da je ruska raketa svaki dan doleće u vaš grad, da su vam ubijeni otac ili majka, da vam je unuk odveden u Rusiju, da vam je ruski pljačkaš silovao ženu. spalio kuću. To je stvarni, a ne izmišljeni život Ukrajinaca.

Braneći se od napada, 67-godišnji reditelj je ponovo posegao za društvenim mrežama napisavši da „podržava Ukrajinu svakim otkucajem srca“, i dodavši:

– Samo sam rekao ono što je očigledno – da su svi životi na ovom svetu važni! Čini se da je to zaboravljena fraza iz vremena kada je pacifizam važio za vrlinu.

Lars fon Trir: Čini se da je zaboravljena fraza iz vremena kada je pacifizam važio za vrlinu.

I zbog toga su i danski mediji opet osulji paljbu po sineasti. U razgovoru za dnevnik „Politiken“ univerzitetski profesor Jakob Baek Kristensen istakao je kako su Rusi dočekali Fon Trirovu opasku s „široko otvorenim rukama“:

– Podržava, izgleda, ideju da Rusi nisu bezdušni agresor i da je ovo legitiman konflikt u kojem je Rusija samo nesrećna svaki put kad pretrpi gubitke – kazao je Kristensen.

Slično je bilo, kako podseća agencija AFP, i 2011. kad je izazvao buru u javnosti rekavši na pres konferenciji tokom Kanskog festivala kako je „razumeo“ Hitlera. Organizatori festivala maltene su ga proterali iz Kana, a usledila je i istraga danske policije. Fon Trir se kasnije izvinio zbog ove opaske, a nekoliko godina kasnije priznao je za „Gardijan“ da mu je sve to „zaista teško palo“.

Jedna od najvećih zvezda danske kinematografije Lars fon Trir je potpisao petnaestak filmova. Poznat po mračnom smislu za humor, osvojio je Zlatnu palmu u Kanu 2000. godine za „Ples u tami“, a svojevremeno je bio jedan od tvoraca uticajnog pokreta „Dogma 95“. Ali, i prošle nedelje Lars fon Trir podigao je medijsku prašinu kada je podelio video klip na Instagramu u kojem je izrazio želju za „devojkom i muzom“.

– Imam 67 godina. Imam Parkinsonovu bolest, opsesivno-kompulzivni poremećaj i trenutno zavisnost od alkohola držim pod kontrolom. Ukratko, uz malo sreće, trebalo bi da imam snage da iz sebe iznedrim još nekoliko pristojnih filmova – predstavio je sebe reditelj na Instagramu, a onda i „prešao na stvar“:

– Sve ovo je zamišljeno kao old-skul kontakt oglas, gde ja, koji ne znam mnogo o društvenim mrežama, tražim devojku/muzu. I pored sve kuknjave, i dalje insistiram da kad je dobar dan, uz pravo društvo, smatram da mogu da budem prilično šarmantan partner. Hvala na vašem beskrajnom strpljenju…

Podsetimo, Lars fon Trir je prošlog leta obnarodovao da ima Parkinsonovu bolest, dodavši tad kako „prima terapiju i dobrog je raspoloženja“. Kad je prošlog septembra, ne mogavši da dođe na Lido da bi predstavio mini TV seriju „The Kingdom Exodus“, održao je putem video linka pres konferenciju novinarima Venecijanskog filmskog festivala i iskreno govorio o zdravstvenom stanju:

– Dobro sam. Trudim se da guram, ali ovo podrhtavanje, to što se tresem – biće to bitka. Osećam se bolje, ali istovremeno i malo gluplje nego ranije što vam dovoljno govori…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari