Laureat Tomas Boberg, pesnik iz Danske 1

Žiri u sastavu Jovan Zivlak, Vladimir Gvozden i Zoran Đerić doneo je jednoglasnu odluku da se Međunarodna nagrada za književnost – Novi Sad za 2016. dodeli Tomasu Bobergu, istaknutom danskom pesniku i piscu.

Nagrada se dodeljuje za doprinos savremenoj poeziji, a sastoji se iz diplome i novčanog iznosa. 

– Jedanaesti put Društvo književnika dodeljuje Međunarodnu nagradu za književnost – Novi Sad, sa namerama da doprinese afirmaciji savremene evropske poezije, sa svešću o neophodnosti veza u odnošenjima savremenih kultura i književnosti, u razumevanju složenosti i razlika modernog pesničkog jezika i njegove odgovornosti prema svetu ljudske, sa uvažavanjem pesništva u otkrivanju i svedočenju o razmerama čoveka, njegove svesti i njegove dijaloške i kulturne etike, i obnavljanja uloge pesničke reči u tumačenju sveta – navode iz Društva.

Tomas Boberg rođen je 1960. u Roskildeu u Danskoj. Debitovao je 1984. sa zbirkom pesama Siktanje na mom pogledu (Hvćsende ved mit řjekast). Počevši od 17 godine, proputovao je Južnu i Srednju Ameriku, a veliko priznanje stekao je svojim putopisima Srebrna nit (Sřlvtrĺden), Marokanski motiv (Marokkansk Motiv), Amerike (Americas) i Poziv na putovanje (Invitation til at rejse). Dva puta je bio nominovan za nagradu Nordijskog saveta – 2000. za knjigu putopisa Amerike a 2006. za zbirku pesama Stil života (Livsstil), 2012. primio je prestižnu Veliku nagradu Danske akademije. Dobitnik je i brojnih drugih priznanja. Njegov književni opus temelji se na čežnji i nemiru, a sastoji se iz niza pesama, jednog romana i niza fantastičnih putopisa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari