Mirović dobitnik književne nagrade "Despotica Angelina Branković" 1foto: Igor Mirović / Instagram

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović dobitnik je književne nagrade „Despotica Angelina Branković“.

U pitanju je godišnja književna nagrada koja je dodeljena u okviru manifestacije „Slovo ljubve“, koja se održava u Novom Bečeju.

Miroviću je ova nagrada dodeljena za knjigu pesama „Svetlo u svetioniku“.

„Uveden sam u pesništvo 1983. godine u Kikindi na Majskim susretima pesnika srednjoškolaca, kada sam i zavoleo poeziju, a večeras, gotovo 40 godina kasnije, u okviru manifestacije „Slovo ljubve“ u Novom Bečeju, uručeno mi je priznanje za moj književni rad“, pohvalio se Mirović na društvenoj mreži Instagram.

Uz nagradu, dobio je i poklon – ikonu Prepodobne mati Angeline, rad Silvije Vlahović, za koji je naglasio da će ga podsećati na to da je njegov „prvi izbor – poezija i ljubav prema stihovima – bio i onaj pravi“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Igor Mirović (@igor.mirovic)

Kako RTV piše, u knjizi Svetlo u svetioniku izabrane su pesme Igora Mirovića iz prethodnih pesničkih knjiga kao i ciklus novih pesama, a žiri je jednoglasno odlučio da se ova knjiga izdvojila iz konkurencije.

„Pokazala je zaista jednog zrelog pesnika, koji ima šta da kaže na različite teme, gde razgovara sa prošlošću i sa istorijom i sa tradicijom, kulturom srpskog naroda, da razgovara o jeziku o zemlji, o svetlosti o svemu onome što čini interesantnim život jednog pesnika“, rekao je prof.dr Zoran Đerić predsednik žirija.

Mirović je na Instagramu napomenuo da se ova manifestacija, koju organizuje Banatski kulturni centar, organizuje „kako bi se negovalo sećanje na porodicu Branković i na manje poznat period srpske istorije, kada je ovaj deo Banat bio u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari