Lazar Ristovski se zalaže za nastavak filma Kralj Petar Prvi 1Lazar Ristovski kao kralj Petar Prvi u istoimenom filmu

Producent i glavni junak filma „Kralj Petar Prvi“ Lazar Ristovski izjavio je danas u Leskovcu da bi trebalo napraviti nastavak tog filma kako bi se zaokružila priča o veličanstvenoj pobedi u Prvom svetskom ratu u kome je srpska vojska imala veliku ulogu.

Srpski kandidat za Oskara „Kralj Petar Prvi“ prikazan je sinoć u Leskovcu po treći put, ovoga puta u okviru Festivala filmske režije (LIFFE), a danas su Lazar Ristovski i reditelj filma Petar Ristovski održali konferenciju za novinare u Leskovačkom kulturnom centru, na kojoj se stariji Ristovski dotakao i kritika na račun filma i mogućeg snimanja njegovog drugog dela.

„Ono što bi trebalo napraviti, sigurno, ne znam da li smo mi prava adresa i da li imamo snage za tako nešto, je nastavak ovog filma. On je, nažalost, završen tamo gde je završen – jednom velikom tragedijom na Krfu sa hiljadama mrtvih. To je bila zamerka mnogih. Ali on je završen gde je završen. Trebalo bi sigurno snimiti film odatle pa do 1918. godine, do veličanstvene pobede, do oslobođenja Beograda“, kazao je Lazar Ristovski.

Dodao je da bi iza takvog projekta morala da stane država, budući da se Ristovski posle tog snimnja osećaju kao da su i sami prešli golgotu preko Albanije.

„Mi smo ovaj film jedva spakovali. Bilo je priče – država je dala pare i tako dalje. Film smo završili svojim parama na kraju zato što je država dala jedan deo para. To nije bilo dovoljno da se ovoliko veliki i skup projekat napravi. Nisam hteo mnogo da pričam o tome, ali smo se iznurili u borbi koju smo vodili, kao da smo mi prešli Albaniju posle ovog filma“, rekao je Ristovski.

Sada, istakao je, ostavljaju prostor drugima da naprave nastavak filma.

„Mislim da bi to trebalo da se uradi, prosto, da se zaokruži priča o Prvom svetskom ratu. Mi smo samo malo zagrebali po tom periodu i izvukli možda desetak istorijskih ličnosti. Stalno nas pitaju gde vam je Milunka Savić, Engleskinje koje su bile medicinske sestre, gde je Arčibald Rajs? Mi smo napravili svoje viđenje jednog istorijskog trenutka, neka rade sada drugi jer ima toliko važnih likova za srpsku istoriju iz tog perioda“, zaključio je.

Reditelj filma i sin Lazara Ristovskog Petar Ristovski, kome je ovo bio debitantski film, dodao je da je bilo nemoguće jednim filmom, pa i televizijskom serijom u ovom slučaju, obuhvatiti sve te ličnosti.

„Jer, to bi bio surf po našoj istoriji, a ne bismo ušli nigde u neku dubinu, neku vertikalu tih likova i tih istorijskih događaja. Bilo bi sve pretrčano“, ocenio je Petar Ristovski, dodavši da je film „Kralj Petar Prvi“ uspeo da publici približi junake iz tog perioda i učini ih ljudima od krvi i mesa.

Prema navodima Lazara Ristovskog, film „Kralj Petar Prvi“ videlo je u Srbiji preko 200.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari