Nagrada „Lazar Trifunović“ za kritičko pisanje o savremenoj vizuelnoj i likovnoj umetnosti uručena je dr Milanki Todić, profesorki Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, za knjigu „Fotografija i propaganda, 1945-1958“ (JU Književna zadruga, Banjaluka i Helikon, Pančevo), kao i za tekst „Nikola Vučo u zemlji Andaluzijskog psa“, objavljen u Zborniku Katedre za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Nagrada „Lazar Trifunović“ za kritičko pisanje o savremenoj vizuelnoj i likovnoj umetnosti uručena je dr Milanki Todić, profesorki Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, za knjigu „Fotografija i propaganda, 1945-1958“ (JU Književna zadruga, Banjaluka i Helikon, Pančevo), kao i za tekst „Nikola Vučo u zemlji Andaluzijskog psa“, objavljen u Zborniku Katedre za istoriju moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Kako se navodi u obrazloženju jednoglasne odluke Komisije – koja je radila u sastavu Bojana Burić, predsednica, Aleksandra Grubor i Nenad Radić – Milanka Todić je svojom studijom obeležila domaću kritičarsku scenu u protekloj sezoni. Autorka je svojim dosadašnjim radom „dala značajan doprinos temeljnom istraživanju i tumačenju fotografije kao medija kod nas, otvarajući prostor za dalja istraživanja i dalje uvide“, navodi se u obrazloženju. Zahvaljujući se na izuzetnoj časti, Milanka Todić je istakla da je priznanje koje nosi ime Lazara Trifunovića, istoričara umetnosti, najznačajnija nagrada struke.
Nagradu „Lazar Trifunović“, prestižno stručno priznanje, do sada su dobili Mileta Prodanović, Ljiljana Ćinkul, Lidija Merenik, Branislav Dimitrijević, Jasmina Čubrilo, Stevan Vuković, Bojana Pejić, Jovan Despotović, Dragica Vukadinović, Branislava Anđelković, Svetlana Racanović, Darka Radosavljević i Zoran Gavrić.
Na jučerašnjoj svečanosti u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, uručeno je i priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu u 2006 – Jeleni Vesić za projekat „No more reality“, realizovan u okviru likovnog programa Belefa, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Žiri priznanja DIUS (Svetlana Mladenov, predsednica, Gordana Stanišić i Aleksandra Mirčić) izdvojio je projekat realizovan u saradnji sa Kler Stabler iz Pariza. No More Reality (Gomila i performans: re-enactment, javni prostor, upotreba tela) koristi metodologiju nove kustoske prakse u kojoj su objedinjeni istraživački i teorijski rad i javno delovanje. Ovaj intermedijalni projekat sastoji se od angažmana internacionalnih umetnika, teoretičara, aktivista, radijskih i umetničkih grupa i kustosa zainteresovanih za istu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari