"Leteći cirkus Montija Pajtona" je jedna od najrazornijih granata Zapada 1Foto: Miroslav Dragojević/Sharf production

Branko Rosić, dr Nele Karajlić i Igor Brakus prokomentarisali su za Danas kakav je uticaj na popularnu i kulturu uopšte izvršila kultna serija „Leteći cirkus Montija Pajtona“ koja ove godine obeležava pola veka od nastanka.

Branko Rosić, pisac, novinar i kolumnista Nedeljnika

Kao što se čovečanstvo i istorija dele na pre i posle naše ere, tako se i u mojoj verziji muzika i istorija dele na vreme pre i posle Bitlsa i Stonsa. Bubama i Kamenju pridodajem i „Leteći cirkus Monti Pajtona“ posle koga ništa nije bilo isto. Čak se i humor raznih ekipa delio na one koji su prošli kroz epizode ovog britanskog šoua ili ne. A uticaj je imao na mnoge pa i na mog tasta koji nas često posle nedeljnog ručka, kada odlutamo u priči koja ga ne zanima, prekine čuvenim citatom Pajtonovca „And now, for something completely different.“

Nenad Janković, dr Nele Karajlić

Pad Berlinskog zida i poraz komunizma nije došao kao rezultat bombardovanja Istoka nuklearnim arsenalom, već popularnom kulturom, a „Leteći cirkus Monti Pajtona“ je jedna od najrazornijih granata koju je Zapad ispalio u pravcu gvozdene zavjese.

Igor Brakus, novinar i radijski voditelj

„Monti Pajton“ je fenomen sam po sebi. I dan danas neprevaziđeni humoristički format iz kojeg je decenijama kasnije nastajalo sve ono što, mi „pajtonovci“ možemo da svrstamo u „duhovito“. Obračun sa brojnim društvenim problemima, vojskom, crkvom, vlašću pomoću apsurda i satire je ono što i ja lično radim, direktno sledeći put kojim i dalje ponosno marširaju ovi giganti engleske i svetske komedije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari