"Lifka" za Bogdana Diklića, Andreasa Drezena i Nikolu Ristanovskog: Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić 1Foto: Una Miletić

Jubilarno, trideseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se održava na više lokacija, među kojima su Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

– Palićki, kao i drugi festivali koji se održavaju u Srbiji su identitet ovog naroda, jer je kultura nešto najbitnije za njegov opstanak. U tom kontekstu 30. festival na Paliću je jedan značajan i veliki događaj. Nadamo se da će buduće generacije dočekati 100-ti – kazao je predsednik Saveta festivala, dramski pisac Dušan Kovačević, na konferenciji za medije u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda.

Dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca je naš glumac Bogdan Diklić, a u kategoriji inostranih stvaralaca reditelj Andreas Drezen. Ovogodišnji dobitnik Regionalnog priznanja „Lifka“ je glumac Nikola Ristanovski iz Severne Makedonije.

Španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas (María Cañas) dobitnica je ovogodišnje nagrade „Underground spirit“ koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Osnivač i direktor Festivala Radoslav Zelenović prisetio se trideset godina duge istorije, prepreka i uspeha koje je festival doživeo. Iako je istakao da finansijska podrška uvek može da bude bolja, jer, kako je rekao, nikada nije dovoljno kada je festival u pitanju, on je primetio da podrške naših filmskih velikana nikada ne manjka, jer imenom i prezimenom iza festivala stoje ljudi koji su u našoj kinematografiji ostavili i te takav trag, poput Milene Dravić, Želimira Žilnika, Mire Banjac, Dušana Kovačevića…

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović predstavio je dve takmičarske selekcije: Glavni takmičarski program i takmičarsk program Paralele i sudari. Glavnu takmičarsku selekciju čine filmovi: “Crveno nebo” Kristijana Pecolda, “Seneka” Roberta Švenkea, “Zarobljen” Vasilisa Kacupisa, “Tri hiljade numerisanih delova” Adama Časija, “Zemlja kratkih rečenica” Hele Jof, “Preeksponirano” Eleonore Veninove, “Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” Margarete Fon Trote, “Klub Nula” Džesike Hausner, “Stari hrast” Kena Louča, “Savršeni dani” Vima Vendersa, i “Madam Dubari” rediteljke Majven.

Mogorović je pomenuo da su većina pomenutih autora i dobitnici njihovih nagrada za doprinos kinematografiji, dok na ovogodišnje izdanje festivala dolazi preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva.

Selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, a žiri čine: Tito Rodrigez, direktor Festivala evropskog filma u Sevilji; Nana Janelidze – scenaristkinja i rediteljka; Milorad Milinković – scenarista i reditelj; Eran Kolirin – scenarista i reditelj; i Daniela Veber, scenaristkinja, rediteljka, publicistkinja i članica organizacionog tima Berlinala.

U takmičarskoj selekciji programa Paralele i Sudari biće prikazani filmovi: “Voli polako” Marije Kavtaradze, “Ugljenik” Jona Borsa, “Živi svetac” Tinatina Kajrišvilija, “Hladan poput mermera” Asifa Rustamova, “Embrion-larva-leptir” Kirosa Papavasiloua, “Voliš li me?” Tonje Nojabrove, “Hleb i so” Damjana Kocura, “Svakodnevne greške” Kristine Grosan, “Moć” Maćaša Priklera i “Sestre” Linde Olte. Selektorka ovog programa je Julija Sinkevič, a žiri za njega čine producentkinja Ivana Marinić Kragić, i glumica i rediteljka Boni Vilijams.

FIPRESCI žiri, žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara, su: Renod Baronian, Mike Nafs i Alehandra Treljes.

Prateći program

U pratećem programu festivala biće održana Radionica mladih kritičara, MIOB radionica za društvene medije, Ekološka panel diskusija “Posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom u NATO agresiji 1999. godine – inspiracija za kinematografe”, izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1980-1989.” izložba “Mija Aleksić – biti glumac” povodom stogodišnjice rođenja ovog velikana naše glume, izložba plakata Festivala evropskog filma Palić od petog do 30. izdanja manifestacije, izložba “Momenti festivala”, panel Mreže kinoprikazivača Srbije, i promocije knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari