Likovna radionica "Izrazimo različitosti-predstavimo sebe" 1Likovna radionica Foto: Galerija savremene umetnosti Požarevac

Prilikom posete izložbe „Bijenale mozaika-Lepota predanja“, u požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti na Starom korzou, građani svih uzrasta su imali priliku da učestvuju u Likovnoj radonici „Izrazimo različistosti-predstavimo sebe“.

Autor i voditelj radionice je Biljana Milosavljević Pićurić – kustos istoričar umetnosti Narodnog muzeja Požarevac.

-Današnja radionica „Izrazimo različitosti-predstavimo sebe“ u odnosu na prethodne godine se razlikuje zbog trenutne epidemiološke situacije. U toku radionice u razgovoru sa posetiocima u Galeriji savremene umetnosti osvrću se na glavne teme koje su pratile čitavu istoriju umetnosti, čoveka i prirodu. Čovek je od početka imao potrebu za istaživanjem sopstvenih potreba, ritualima da bi umilostivio prirodu, ali da putem likovnog izraza i zapisa ostavi trag budućnosti. Takođe, imao je potrebu da prikaže sopstvene mogućnosti i sposobnosti. Predstavama prirode izražavao je sopstvene misli, kaže Biljana.

Cilj radionice je da oni koji su skloni likovnom izražavanju iskažu sebe kroz sve različitosti i budu prihvaćeni, kroz jedinstveno delo, koje predstavlja spoj upravo tih raznolikosti.

-Ova radionica je praćena muzikom, izvođača koji imaju nekih poteškoća u samom izlaganju kao što su Rej Čarls, Stivi Vonder i Andrea Bočeli koji su bili slepi, Rik Alen bubnjar Def Leparda, koji je bio jednoruk, Betoven, koji je bio gluv, odnosno, nije mogao da učestvuje u razgovoru i da čuje od 45 godine, samo je mogao da piše.

U narednom periodu, kako ističe Biljana, nada se da će organizovati još neku radionicu poput ove i da će odaziv ljudi biti visok.

„Muzeji za 10“ u uslovima pandemije

Ove godine organizatori manifestacije „Muzeji za 10“ otkrivaju šta nas očekuje ove godine u omiljenoj muzejskoj nedelji u uslovima epidemije virusa korona.

“Lepe stvari i događaje ne treba menjati, pogotovo ako oni postanu tradicija i nešto na šta smo navikli. Kulturnom baštinom se možemo i te kako ponositi. Bez obzira što nas je novonastala situacija primorala da na kratki vremenski period budemo u svojim domovima, kulturni sadržaji su nam postali dostupni i online. Međutim, manifestacija Muzeji za 10 će se održati, ali obučena u jesenje ruho. Ona predstavlja najveću inicijativu koja je pokrenuta od strane svih muzejskih institucija na teritoriji Srbije, uz punu podršku Nacionalnog komiteta “ICOM” i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ove godine, održaće se u periodu od 9. do 15. novembra i u toku ovog besplatnog sedmodnevnog doživljaja, organizatori najavljuju lepa iznenađenja.

Kao i prethodnih godina, dešavanje će obuhvatiti preko 40 srpskih gradova, 70 muzeja na više od 120 interaktivnih i zanimljivih lokacija. Pored izložbi, posetioci će biti u prilici da uživaju u brojnim dodatnim programima, radionicama za decu i odrasle, autorskim stručnim predavanjima, projekcijama filmova, predstavama, performansima, promocijama knjiga, koncerata, emitovanju dokumentaraca i ostalim sadržajima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari